Numeroase fraude au fost semnalate la alegerile prezidenţiale din Afganistan - comisie

Dovezile privind fraudele la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan încep să crească, a apreciat Comisia Electorală pentru analizarea contestaţiilor în urma scrutinului de sâmbătă, ceea ce amplifică temerile repetării scenariului din 2009, când au fost semnalate fraude masive.

90 afișări
Imaginea articolului Numeroase fraude au fost semnalate la alegerile prezidenţiale din Afganistan - comisie

Numeroase fraude au fost semnalate la alegerile prezidenţiale din Afganistan - comisie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţial, Comisia a anunţat că primul tur al alegerilor prezidenţiale din Afganistan a fost "mai puţin fraudulos" decât precedentul scrutin din 2009, relatează AFP.

Preşedintele Comisiei, Abdul Satar Saadat, a anunţat însă miercuri că numeroase cazuri de fraudă au fost semnalate la scrutinul de sâmbătă, marcat de o participare masivă la Kabul, dar şi la Kandahar, fosta capitală a talibanilor, care au ameninţat cu "perturbarea" scrutinului.

"Au avut loc fraude şi nu în număr mic", a declarat Abdul Satar Saadat, într-o conferinţă de presă. "Dar suntem încrezători că vom reuşi să identificăm fraudele", a adăugat el, precizând că 3.000 de contestaţii au fost depuse la Comisie.

"Organizarea alegerilor nu a fost o problemă uşoară, dar rata de participare dovedeşte o mare reuşită. În pofida acestei reuşite, au avut loc fraude în anumite locuri", a declarat, la rândul său, Yusuf Nuristani, preşedintele Comisiei Electorale Independente (IEC), organism responsabil cu organizarea scrutinului.

Aproximativ şapte milioane de afgani, din cei aproximativ 13 milioane de alegători înscrişi pe liste, au votat pentru unul dintre cei opt candidaţi la succesiunea preşedintelui Hamid Karzai, inclusiv cei trei favoriţi - Zalmai Rassoul, un apropiat al preşedintelui în exerciţiu, economistul Ashraf Ghani şi opozantul Abdullah Abdullah.

Milioane de cărţi suplimentare de alegător ar fi însă în continuare disponibile în ţară, ceea ce amplifică riscul de fraudă, potrivit observatorilor şi analiştilor.

Autorităţile afgane continuau miercuri numărarea buletinelor de vot, operaţiune care ar putea fi vizată de numeroase contestaţii.

Comisia Electorală a asigurat miercuri că primele rezultate ale scrutinului vor fi cunoscute începând de sâmbătă în anumite provincii. Rezultatele preliminare vor fi cunoscute la 24 aprilie, iar un posibil al doilea tur este programat pentru 28 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici