Numeroase victime, după trei atacuri cu bombă comise la Bagdad (Galerie Foto)

Trei atacuri cu bombă aproape simultane, înregistrate luni în timpul unui pelerinaj şiit în Bagdad, s-au soldat cu 28 de morţi şi 92 de răniţi, a anunţat poliţia, potrivit căreia primele informaţii arată că exploziile au fost provocate de femei kamikaze.

12 afișări
Imaginea articolului Numeroase victime, după trei atacuri cu bombă comise la Bagdad (Galerie Foto)

Numeroase victime, după trei atacuri cu bombă comise la Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exploziile au avut loc în condiţiile în care numeroşi pelerini şiiţi se adunau în capitala irakiană pentru o sărbătoare religioasă importantă.

Poliţia crede că toate cele trei explozii au fost cauzate de o femeie atentator.

Reţeaua al-Qaida utilizează din ce în ce mai multe femei în atacurile sinucigaşe pentru că acestea reuşesc să evite controalele stricte la care sunt supuşi bărbaţii.

Cel puţin o jumătate de milion de persoane sunt aşteptate să viziteze monumentul Kadhamiya, din nord-vestul Bagdadului, în timpul pelerinajului.

Imagini aici de la pelerinajul şiit în Bagdad

Forţele irakiene au desfăşurat un important dispozitiv de securitate.

Nu se ştie clar dacă victimele atentatului sunt pelerini, însă exploziile au fost înregistrate în apropiere de districtul Karrada din centrul capitalei irakiene, o zonă prin care pelerinii trebuie să treacă pentru a ajunge la monument.

Persoane înarmate au împuşcat şapte pelerini în sudul Bagdadului duminică.

Un alt atac cu bombă a avut loc în oraşul Kirkuk, situat în nordul Irakului, soldat cu moartea a 22 de persoane şi rănirea altor 150, în timpul unui protest faţă de o lege controversată privind alegerile locale, au anunţat oficiali irakieni din serviciile de securitate şi sănătate.

Armata americană a precizat că, potrivit informaţiilor parţiale, atentatul a fost comis de un atacator sinucigaş.

Atacurile nu au fost revendicate imediat, însă, potrivit Reuters, atentatele al-Qaida au avut adesea drept ţintă pelerinii şiiţi care participau la evenimente religioase în Irak.

Gruparea al-Qaida îi consideră eretici pe şiiţi, majoritari în rândul musulmanilor din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici