NYT: Atacurile în urma cărora au fost sustrase arme cibernetice au zdruncinat din temelii NSA, punând sub semnul întrebării prestigiul agenţiei în materie de siguranţă naţională

Sustragerea armelor cibernetice în urma unor atacuri ale adversarilor a afectat moralul în cadrul Agenţiei pentru Siguranţă Naţională din SUA (NSA), conducând la încetinirea operaţiunilor de spionaj şi la acţiuni ale hackerilor asupra companiilor şi civililor din întreaga lume, comentează NYT.

1864 afișări
Imaginea articolului NYT: Atacurile în urma cărora au fost sustrase arme cibernetice au zdruncinat din temelii NSA, punând sub semnul întrebării prestigiul agenţiei în materie de siguranţă naţională

NYT: Atacurile în urma cărora au fost sustrase arme cibernetice au zdruncinat din temelii NSA, punând sub semnul întrebării prestigiul agenţiei în materie de siguranţă naţională

Jake Williams, un expert în securitate cibernetică, a descoperit uimit, în timp ce se afla în Florida, că este implicat în una dintre cele mai grave crize de securitate care au afectat vreodată serviciile secrete americane. El scria pe blogul companiei la care lucra despre Shadow Brokers, un grup misterios care a reuşit să obţină multe dintre instrumentele de atacuri informatice pe care Statele Unite le utilizau împotriva altor ţări. De data aceasta, gruparea îi transmitea lui un mesaj prin Twitter, identificâdu-l corect drept un fost agent al direcţiei de atacuri cibernetice a Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA) - Divizia Operaţiunilor de Acces Adaptat (Tailored Acces Operations, TAO) - o activitate pe care el nu o dezvăluise. Imediat, a fost uimit de ceea ce a prezentat grupul Shadow Brokers - detalii despre operaţiunile ultrasecrete constând în atacuri cibernetice pe care le efectuase.

Activităţile celei mai mari şi celei mai secrete agenţii de informaţii din Statele Unite fuseseră puternic compromise, comentează editorialiştii Scott Shane, Nicole Perlroth şi David Sanger într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Vulnerabilităţile de securitate şi accesarea secretelor zdruncină NSA din temelii / Sustragerea armelor cibernetice ale agenţiei a afectat moralul angajaţilor, a încetinit operaţiunile de spionaj şi a condus la atacuri informatice asupra companiilor şi civililor în întreaga lume".

"Grupul avea acces la date operaţionale pe care nu le cunoşteau cei mai mulţi dintre colegii mei din cadrul Diviziei Operaţiunilor de Acces Adaptat (Tailored Acces Operations, TAO). M-am simţit lovit în orgoliu. Oricine transmisese acest mesaj era fie un agent intern bine-plasat, fie furase o cantitate mare de date operaţionale", explică Jake Williams, acum angajat al companiei Rendition Infosec.

"Acţiunea grupului Shadow Brokers la adresa lui Jake Williams a fost parte a unui cutremur mai puternic care a zdruncinat NSA din temelii. Actuali şi foşti agenţi afirmă că dezvăluirile grupului Shadow Brokers, care au început în august 2016, au fost catastrofale pentru NSA, punând sub semnul întrebării capacitatea instituţiei de a proteja puternicele arme cibernetice şi propriul prestigiu în materie de siguranţă naţională. Agenţia considerată liderul mondial în activităţile de accesare a sistemelor informatice ale adversarilor nu a putut să se protejeze pe sine", observă editorialiştii NYT.

"Aceste scurgeri de date au afectat incredibil de mult capacităţile cibernetice şi pentru colectare de informaţii ale agenţiilor americane. Scopul fundamental al serviciilor secrete este abilitatea de a accesa eficient sistemele adversarilor pentru a colecta date esenţiale. Prin natura lor, aceste activităţi funcţionează doar dacă se menţine caracterul secret şi sunt protejate codurile noastre operaţionale", explică Leon Panetta, fost secretar american al Apărării şi fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA). Sustragerea unor instrumente de spionaj precum cele ale NSA reprezintă o problemă majoră. "Oricând se întâmplă ceva de acest gen, practic trebuie să o iei de la capăt", subliniază Leon Panetta.

După 15 luni de anchete ample efectuate de Q Group, divizia de contrainformaţii a NSA, şi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), oficialii americani încă nu ştiu dacă Agenţia pentru Siguranţă Naţională este victima unui atac cibernetic executat foarte bine, comis cel mai probabil de Rusia, a dezvăluirilor făcute de un agent intern ori a ambelor situaţii. Trei angajaţi NSA au fost arestaţi în ultimii doi ani pentru accesări neautorizate de date, dar există temeri că unul sau mai mulţi complici încă sunt în funcţii. Opinia generală este că daunele provocate de grupul Shadow Brokers sunt mult mai mari decât cele generate de fostul colaborator NSA Edward Snowden.

Armele cibernetice sustrase de la NSA au ajuns acum la hackeri din Coreea de Nord şi din Rusia, care le utilizează împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestei ţări. Milioane de oameni au fost vizaţi de atacuri cibernetice prin care li se cereau răscumpărări pentru deblocarea calculatoarelor. Au fost sustrase datele a zeci de mii de angajaţi ai companiei Mondelez International. FedEx a raportat un atac informatic la o filială din Europa, soldat cu daune de 300 de mlioane de dolari. Hackerii au perturbat activităţile spitalelor în statul american Pennsylvania, dar şi în Marea Britanie şi Indonezia. Printre zecile de mii de companii atacate cibernetic s-au numărat o uzină auto din Franţa, un grup petrolier din Brazilia şi o fabrică de ciocolată din Tasmania.

Oficiali americani au fost nevoiţi să le explice aliaţilor apropiaţi şi oamenilor de afaceri din SUA cum arme cibernetice produse la Baza Fort Meade din Maryland au ajuns să fie folosite împotriva lor. Iar experţii avertizează că urmează alte atacuri cibernetice cu instrumente sustrase de la NSA.

În sediul NSA, angajaţii au fost supuşi testelor poligraf, iar unii au fost suspendaţi din funcţii în cadrul investigaţiei privind legăturile cu grupul Shadow Brokers. Arsenalul cibernetic al agenţiei este înlocuit, iar moralul angajaţilor a fost afectat, mulţi specialişti părăsind agenţia pentru locuri de muncă mai bine plătite. "Este un dezastru de proporţii. Este penibil că cei responsabili de această criză nu au fost aduşi în faţa justiţiei", subliniază Jake Williams.

Ca reacţie, un purtător de cuvânt al NSA, Michael T. Halbig, a declarat că instituţia "nu poate face niciun comentariu pe tema cazului Shadow Brokers", negând că incidentul ar fi afectat moralul angajaţilor. "NSA continuă să fie considerat un loc de muncă foarte bun. Primim anual peste 140.000 de aplicaţii pentru angajare", a precizat reprezentantul NSA.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici