O armată fără fumători, un obiectiv greu de realizat în SUA

Armata americană intenţionează să interzică fumatul în rândul membrilor săi, dar acest obiectiv este greu de atins, având în vedere imaginea consacrată a soldatului american fumător.

146 afișări
Imaginea articolului O armată fără fumători, un obiectiv greu de realizat în SUA

O armată fără fumători, un obiectiv greu de realizat în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul american al Apărării şi cel care se ocupă de problemele veteranilor au comandat un raport al Institutului american de medicină (IOM), care înfăţişează o imagine sumbră a consumului de tutun în rândul trupelor americane.

Militarii fumează mai mult decât media populaţiei şi războaiele din Irak şi Afganistan au relansat consumul de tutun.

În 2005, potrivit ultimelor cifre, o treime (32 la sută) din personalul militar fuma, faţă de o cincime (20 la sută) din populaţia americană. Cei care sunt mobilizaţi pe teren au de două ori mai multe şanse să fumeze decât alţi militari.

Soldaţii din corpul puşcaşilor marini sunt cei care fumează cel mai mult (37,5 la sută), ei fiind urmaţi de forţele terestre (37,3 la sută) şi de civilii din Departamentul Apărării (28,9 la sută). Cei care fumează cel mai puţin sunt membrii forţelor aeriene (23,2 la sută).

Dar interzicerea fumatului în cadrul armatei nu este o misiune uşoară, deoarece acesta este asociat cu cultura militară, menţionează raportul. "A fuma corespunde unei imagini a soldatului dur şi fără teamă", se arată în document.

Legătura între ţigări şi tensiunea nervoasă este adeseori invocată de militari. O proporţie de 25,4 la sută dintre aceştia susţin că fumează "pentru a-şi reduce stresul", 26,2 la sută pentru "a se relaxa şi a se calma" şi 22,2 la sută de "plictiseală".

Pe de altă parte, "produsele din tutun sunt legale, uşor de obţinut, creează dependenţă şi sunt puternic promovate de fabricanţi", subliniază studiul. De altfel, în bazele militare, cartuşele de ţigări sunt mai ieftine.

Obiectivul unei armate de nefumători nu datează de ieri de azi, dar punerea lui în aplicare a fost respinsă mereu sau aplicată fără fermitate, afirmă raportul.

"Departamentul Apărării şi fiecare dintre corpurile armatei şi-au exprimat obiectivul de a avea o armată fără fumători, dar eforturile de a ajunge aici nu au fost principala lor prioritate", recunoaşte raportul.

La Pentagon, se dau asigurări că politica antitabac nu este pe ultimul loc. "Armata americană a recunoscut de mai mulţi ani importanţa încercării de a ne educa militarii în privinţa efectelor negative ale tutunului", a declarat Bryan Whitman.

De un deceniu, consumul de tutun a cunoscut o creştere odată cu războaiele din Afganistan şi Irak, recunoaşte totuşi raportul.

Printre măsurile preconizate, studiul evocă necesitatea "fixării unei date" pentru o armată fără fumători. Este necesar, potrivit raportului, să se interzică ţigările în instalaţiile militare şi în centrele spitaliceşti pentru veterani, unde există în continuare saloane pentru fumători.

Raportul recomandă, de asemenea, suprimarea vânzării de tutun în bazele militare sau cel puţin ca acesta să fie vândut "la acelaşi preţ ca cel pentru civili, chiar mai scump decât media".

În termenii costurilor, impactul consumului de tutun pentru armată "este enorm", arată raportul, care precizează că în 2006, Serviciile militare medicale (MHS) au cheltuit 564 de milioane de dolari pentru îngrijirea fumătorilor.

Din punct de vedere fizic, soldatul fumător este mai puţin performant, asigură studiul, care evocă o vedere mai slabă, în special pe timpul nopţii, o pierdere prematură a auzului şi riscuri suplimentare de accident în timpul conducerii unui vehicul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici