O cantitate redusă de plutoniu, detectată în afara centralei de la Fukushima

O cantitate redusă de plutoniu a fost detectată în mai multe locuri din nord-estul Japoniei, la distanţă mare de centrala nucleară avariată de la Fukushima, a anunţat vineri Guvernul japonez, precizând că nivelurile relevate nu au nimic alarmant.

157 afișări
Imaginea articolului O cantitate redusă de plutoniu, detectată în afara centralei de la Fukushima

O cantitate redusă de plutoniu, detectată în afara centralei de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima dată când plutoniu provenind aparent de la reactoarele de la Fukushima este descoperit de autorităţi în exteriorul complexului nuclear în care a avut loc cel mai grav accident după cel de Cernobîl (Ucraina), din 1986.

Plutoniu a fost reperat în sol în şase locuri în care au fost efectuate prelevări în iunie, într-o zonă pe o rază de 80 de kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi, a precizat Ministerul Ştiinţei.

Trei dintre cele şase ractoare nucleare ale acestei centrale, situată la ţărmul Oceanului Pacific, au fost grav avariate. Combustibilul lor s-a topit şi a căzut pe fundul cuvei, după întreruperea sistemului de răcire, a cărui alimentare cu energie electrică a fost inundată de un tsunami care a devastat regiunea la 11 martie.

Plutoniu a mai fost detectat şi anterior, în incinta centralei, dar şi urme de plutoniu, în alte locuri din Japonia, în urma unor teste nucleare în atmosferă efectuate în străinătate, potrivit ministerului.

În cazul de faţă, cea mai mare densitate de plutoniu 239 şi plutoniu 240, de 4,0 becquereli pe metru pătrat, a fost înregistrată într-un oraş situat la aproximativ 30 de kilometri de centrală, a precizat ministerul.

Într-un alt sat, situat la 45 de kilometri, densitatea era de 0,82 becquereli pe metru pătrat.

"Densitatea în plutoniu detectată de această dată este considerată ca foarte slabă", a subliniat ministerul japonez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici