O caricaturistă americană se ascunde de patru ani după ce a fost ameninţată cu moartea de islamişti - VIDEO

O caricaturistă americană, Molly Norris, şi-a schimbat numele şi se ascunde de patru ani deoarece a primit ameninţări cu moartea din partea islamiştilor pentru că a realizat o caricatură despre Mahomed.

196 afișări
Imaginea articolului O caricaturistă americană se ascunde de patru ani după ce a fost ameninţată cu moartea de islamişti - VIDEO

O caricaturistă americană se ascunde de patru ani după ce a fost ameninţată cu moartea de islamişti

Norris a generat această controversă în aprilie 2010, când a realizat o caricatură, publicată online, despre un grup imaginar numit "Cetăţeni împotriva cetăţenilor împotriva umorului" care propunea o zi dedicată libertăţii de exprimare, intitulată "Everybody Draw Mohammed Day". La câteva zile după aceasta, ea a primit primele ameninţări cu moartea. Una a fost o fatwa (decret religios) ce a venit din partea influentului cleric Anwar al-Awlaki, care a declarat că Norris este "prima ţintă" a execuţiilor din cauza creării unor caricaturi blasfematoare, relatează CNN.

La momentul respectiv, Norris declara pentru Seattle Weekly că această caricatură nu intenţiona să atragă astfel de consecinţe. "Nu am vrut ca posterul meu satiric să fie luat în serios. A devenit un fel de scuză pentru oameni ca să urască sau să fie maliţioşi. Eu nu sunt maliţioasă", a declarat Norris pentru City Arts Magazine.

Ea a explicat că la momentul respectiv a fost inspirată de furoarea creată de un episod din South Park care îl prezenta pe Mohamed îmbrăcat într-un costum de urs. Comedy Central, care difuzează South Park, a prezent o versiune editată a episodului după ce creatorul desenelor animate a primit ameninţări.

Caricatura ei i-a inspirat însă pe alţii să lanseze o campanie de realizare de imagini cu Profetul Mahomed pe Internet. Peste 100.000 de persoane s-au înregistrat pe o pagină de Facebook. Un tribunal din Pakistan a ordonat întreruperea accesului la Facebook timp de două săptămâni. Site-uri competitoare care au criticat campania au atras zeci de mii de urmăritori.

După primirea primelor ameninţări cu moartea, ea şi-a schimbat identitatea şi s-a ascuns. Ameninţările au reprezentat o provocare pentru FBI, a declarat agentul David Gomez, care s-a ocupat de cazul ei dar care între timp s-a pensionat.

Să se ascundă a fost alegerea ei, a precizat el. "Nu a fost obligată. I s-a oferit opţiunea", a declarat Gomez. El şi colegii lui au considerat la momentul respectiv că ameninţările sunt credibile. "Acum, după patru ani şi jumătate credibilitatea acestei ameninţări a fost demonstrată", a afirmat el, referindu-se la atacurile de la săptămânalul francez Charlie Hebdo.

Al-Awlaki a fost ucis într-un bombardament cu avioane fără pilot în Yemen în 2011, dar ameninţările împotriva ei rămân. Recent, numele lui Norris a apărut în revista jihadistă Inspire. Lista îl includea şi pe editorul Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier, ucis împreună cu alte 11 persoane săptămâna trecută la Paris.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici