O cincime din speciile de peşti din cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, pe cale de dispariţie

  • O cincime din speciile de peşti din fluviul Mekong se confruntă cu dispariţia.
  • Poluarea, pescuitul excesiv şi modificarea habitatului sunt principalele pericole.
  • Mekong este cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est.
732 afișări
Imaginea articolului O cincime din speciile de peşti din cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, pe cale de dispariţie

Sursa foto: X

Informaţii au fost incluse într-un raport realizat de World Wildlife Fund şi alte 25 de organizaţii care militează pentru conservarea vieţii marine şi sălbatice.

Dezvoltarea nesustenabilă ameninţă sănătatea oamenilor şi diversele populaţii de peşti din Mekong, o cincime din speciile din principala arteră a Asiei de Sud-Est fiind pe cale de dispariţie, au stabilit specialiştii citaţi de Reuters.

Mekong, care se întinde pe aproape 5.000 km de la Podişul Tibetan până la Marea Chinei de Sud, este vital pentru agricultura şi pescuitul practicate de zeci de milioane de oameni din China, Laos, Myanmar, Thailanda, Cambodgia şi Vietnam.

Principalele ameninţări sunt conversia zonelor umede pentru agricultură şi acvacultură, exploatarea nesustenabilă a resurselor, introducerea de specii invazive, înrăutăţirea schimbărilor climatice şi aparţia barajelor hidroenergetice.

„Cea mai mare ameninţare în acest moment şi o ameninţare care poate creşte, este dezvoltarea hidroenergiei”, a spus bilogul Zeb Hogan, unul dintre specialiştii care au contribuit la realizarea studiului.

Barajele modifică fluxul celui de-al treilea râu din lume ca biodiversitate, schimbă calitatea apei şi blochează migraţia peştilor, a explicat Hogan.

Aproximativ 19% dintre cele peste 1.100 de specii de peşti din Mekong se îndreaptă spre dispariţie, a stabilit raportul. Numărul poate fi mai mare deoarece cercetătorii au puţine informaţii despre 38% dintre specii. Printre speciile care se confruntă cu dispariţia sunt doi dintre cei mai mari somni şi cel mai mare crap din lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici