O colaboratoare a organizaţiei "Memorial", găsită moartă după ce fusese răpită în Cecenia

O colaboratoare a organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, Natalia Estemirova, răpită miercuri în Cecenia, a fost găsită moartă în republica vecină Inguşetia, din Caucazul rusesc, a anunţat agenţia Itar-Tass, citând Ministerul inguş de Interne.

54 afișări
Imaginea articolului O colaboratoare a organizaţiei "Memorial", găsită moartă după ce fusese răpită în Cecenia

Natalia Estemirova (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Trupul Nataliei Estemirova, a cărei răpire a fost anunţată anterior de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, a fost găsit la ora locală 17.20 (16.20 ora României) într-o pădure din apropiere de Nazran, principalul oraş din Inguşetia.

"A fost ucisă cu gloanţe", a declarat o sursă din cadrul Ministerului local de Interne, citată de Itar-Tass.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de anchetă a Parchetului Federal, Vladimir Markin, a confirmat pentru Interfax că actele de identitate ale Nataliei Estemirova au fost găsite printre lucrurile personale ale victimei.

Potrivit Memorial, care citează martori, Estemirova a fost urcată cu forţa într-o maşină miercuri dimineaţa la Groznîi, capitala Ceceniei, în apropierea locuinţei sale.

Natalia Estemirova a fost una dintre colaboratoarele cele mai cunoscute ale organizaţiei Memorial în Caucazul rusesc. Ea a criticat recent o execuţie arbitrară în Cecenia, ceea ce a deranjat autorităţile locale proruse, a declarat Aleksandr Cerkasov, din cadrul Memorial.

Aceasta a fost o apropiată a jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 la Moscova şi unul dintre puţinii critici ai execuţiilor din Cecenia în timpul celor două conflicte între forţele separatiste şi armata rusă după dezmembrarea URSS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici