O delegaţie a Autorităţii nucleare japoneze va constata la faţa locului problemele de la Fukushima

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Autorităţii pentru reglementare nucleară şi experţi urma să meargă vineri dimineaţa la centrala avariată de la Fukushima pentru a constata la faţa locului problemele cauzate de scurgerile de apă radioactivă, a anunţat un purtător de cuvânt.

108 afișări
Imaginea articolului O delegaţie a Autorităţii nucleare japoneze va constata la faţa locului problemele de la Fukushima

O delegaţie a Autorităţii nucleare japoneze va constata la faţa locului problemele de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un grup de 15 persoane (un oficial de rang înalt din cadrul Autorităţii pentru reglementare nucleară, Toyoshi Fuketa, nouă dintre colaboratorii săi şi cinci specialişti externi în radiaţii şi curenţi de apă) urma să sosească la ora locală 11.00 (05.00, ora României) la faţa locului şi să rămână aproximativ o oră şi jumătate.

Vizita este efectuată cu scopul de a vedea bălţile radioactive şi alte anomalii rezultate din scurgerea a 300 de tone de apă puternic contaminată de la un rezervor enorm - 1.000 de tone - din care s-a scurs o treime din lichidul pe care îl conţinea înainte ca angajaţi ai complexului să descopere acest fapt luni.

Apa s-a răspândit pe şi în sol şi s-ar fi scurs parţial în Oceanul Pacific, situat la o distanţă de peste 500 de metri.

Acest incident a fost calificat ca fiind "grav" de către Autoritatea pentru reglementare nucleară, care a decis miercuri să ceară părerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a-l clasa la nivelul 3 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES). Nivelul 3 corespunde scurgerii unei cantităţi importante de substanţe radioactive în complex.

Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala, a anunţat că a efectuat verificarea a aproximativ alte 300 de rezervoare de acelaşi tip care conţin apă puternic contaminată, dar nu au constatat o altă scurgere.

Totuşi, două puncte cu radioactivitate foarte puternică, rezultate probabil din scurgeri anterioare, au fost detectate în apropierea a două rezervoare.

Delegaţia autorităţii ar trebui, de asemenea, să examineze o altă problemă, şi anume o importantă cantitate de apă infiltrată de peste doi ani în sol între clădirile unor reactoare şi mare, lichid care se scurge în mare de câteva luni, fapt recunoscut de către TEPCO recent. Apa este în curs de pompare, nu fără dificultăţi tehnice.

Vineri dimineata, 28 de puţuri de extracţie erau instalate în complex. Apa extrasă va fi filtrată şi utilizată din nou pentru răcirea combustibilului atomic topit în trei dintre cele şase reactoare ale centralei.

Cu toate că numeroşi experţi consideră că ultimele scurgeri au probabil efecte marginale asupra poulării marine în raport cu emisiile radioactive înregistrate în momentul producerii accidentului provocat de tsunamiul din 11 martie 2011, temerile în rândul populaţiei au devenit de două ori mai mari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici