O dispută veche revine în Biserica Catolică după scurgerea unor documente. Papa Leon, presat să găsească o soluție

Publicat: 02 07. 2025, 20:01

O „scurgere aparentă a unor documente de la Vatican”, recent publicate online, au pus într-o lumină nouă disputele legate de Liturghia Tradițională Latină, o formă veche de celebrare a slujbei catolice. Această liturghie, care se ținea în întreaga lume înainte de reformele Conciliului Vatican II din anii 1960, a fost redeschisă oficial pentru credincioși în 2007, de Papa Benedict al XVI-lea. El a făcut ca regulile să fie mai puțin stricte, astfel încât mai mulți preoți s-o poată celebra și mai mulți credincioși să poată participa la ea, potrivit AP News.

Papa Francisc a decis, însă, să restricționeze din nou accesul la această liturghie, în 2021, spunând că relaxarea făcută de Benedict a creat diviziuni în Biserică. Suveranul Pontif a explicat că a luat această decizie ca răspuns la dorințele exprimate de episcopii din întreaga lume, pe baza unui sondaj realizat de Vatican și a opiniei Oficiului pentru Doctrină al Vaticanului, instituție care se ocupă cu interpretarea corectă a doctrinei și cu rezolvarea problemelor legate de credință și morală în rândul clerului.

„Răspunsurile la sondaj mă preocupă, mă întristează și mă conving că trebuie să intervin”, a scris atunci Papa Francisc, susținând că permisivitatea anterioară a fost „exploatată pentru a accentua diferențele și a provoca neînțelegeri care dăunează Bisericii și o pot diviza.”

Informațiile publicate contrazic declarațiile Papei Francisc

Însă documentele recente scurse din Vatican arată altceva. Ele sugerează că majoritatea episcopilor care au răspuns la sondaj erau mulțumiți de reforma lui Benedict și au avertizat că suprimarea sau limitarea acestei liturghii ar putea determina credincioșii tradiționaliști să părăsească Biserica și să se alăture unor grupuri schismatice, rupte de biserică. De asemenea, ei spuneau că orice schimbare gravă ar putea reaprinde tensiunile, care fuseseră depășite cu sprijinul reformei lui Benedict.

În documentele publicate, se menționează și că tinerii catolici sunt atrași în mod special de solemnitatea și seriozitatea acestei vechi forme de slujbă, iar comunitățile tradiționaliste înregistrează o creștere a vocațiilor religioase. Deși au existat și opinii critice, unii episcopi considerând reforma lui Benedict nepotrivită sau chiar periculoasă, concluzia oficială a sondajului realizat de Vatican era că majoritatea episcopilor apreciau această formă liturgică.

Decizia Papei Francisc de a restricționa Liturghia Latină a fost de la început contestată de mulți tradiționaliști, care au simțit că sunt marginalizați și criticați pentru fidelitatea lor față de formele vechi ale credinței.

Papa Leon trebuie să calmeze acum tensiunile din Biserică

Aceste noi documente „confirmă că restricțiile impuse de Papa Francisc au fost cerute doar de o minoritate de episcopi, împotriva sfatului oficial al Vaticanului. Majoritatea episcopilor au fost de părere că restricționarea Liturghiei Latine ar face mai mult rău decât bine, iar acest lucru s-a dovedit adevărat”, a declarat Joseph Shaw, președintele Latin Mass Society din Anglia și Țara Galilor, organizație catolică ce reprezintă comunitățile tradiționaliste catolice din aceste regiuni. Shaw a mai spus că noul papă, Leon al XIV-lea, ar trebui să abordeze urgent această problemă pentru a calma tensiunile din Biserică.

Dacă se confirmă, documentele publicate ar putea pune presiune asupra Papei Leon pentru calmarea diviziunilor liturgice care s-au adâncit pe parcursul pontificatului Papei Francisc, în special în Statele Unite. Mulți conservatori și tradiționaliști consideră că disputa privind Liturghia Latină este o problemă ce necesită o soluționare urgentă, mai ales că Papa Leon a declarat, încă din primele zile, că obiectivul său este unitatea și reconcilierea în biserică.