LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 775. Serghei Lavrov soseşte în China într-o vizită oficială / O dronă a lovit un reactor nuclear de la centrala Zaporojia / Cum acţionează Kremlinul pentru a submina ajutorul SUA pentru Ucraina

  • The Economist: Atacurile ruseşti vizează să facă Harkovul de nelocuit pentru civili.
  • Serghei Lavrov soseşte în China într-o vizită oficială.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 448.400 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.
  • Zelenski: Ucraina va pierde războiul dacă Congresul SUA nu va acorda fonduri pentru ajutor.
  • Ministrul Energiei: Lituania se oferă să dezmembreze centralele energetice închise şi să furnizeze Ucrainei piese de schimb.
  • O dronă a lovit un reactor nuclear de la centrala Zaporojia, a anunţat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Nivelul de radiaţii este normal. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este ocupată de ruşi de la începutul războiului din Ucraina.
2529 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 775. Serghei Lavrov soseşte în China într-o vizită oficială / O dronă a lovit un reactor nuclear de la centrala Zaporojia / Cum acţionează Kremlinul pentru a submina ajutorul SUA pentru Ucraina

Sursa foto: X

UPDATE Rusia cere Kazahstanului benzină după atacurile cu drone ucrainene

Rusia a cerut Kazahstanului să se pregătească să furnizeze 100.000 de tone de benzină, scrie Sky News.

Acest lucru s-ar datora penuriei agravate de atacurile cu drone ucrainene, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters.

UPDATE Danemarca anunţă un ajutor de 5,8 milioane de dolari pentru infrastructura energetică ucraineană

Ministerul de Externe al Danemarcei a anunţat un ajutor de 5,8 milioane de dolari pentru infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă din 8 aprilie.

Anunţul a fost făcut în timpul vizitei ministrului danez al Energiei, Lars Aagaard, la Kiev.

Până în acest moment, Danemarca a oferit Ucrainei aproape 9,5 miliarde de dolari, fiind al doilea cel mai mare susţinător financiar ca procent din PIB, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Cum acţionează Kremlinul pentru a submina ajutorul SUA pentru Ucraina

UPDATE ,,Au încercat să lovească centrala nucleară". Noi acuzaţii grave în războiul din Ucraina

UPDATE Un alt război. Dronele FPV schimbă modul de ducere a războiului 

UPDATE Centralele electrice convenţionale din Ucraina, lovite în proporţie de 80%

Rusia a lovit până la 80% din centralele electrice convenţionale ale Ucrainei şi jumătate din cele hidroelectrice, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galuşcenko.

Atacurile recente au fost cele mai puternice de la începutul războiului, a adăugat ministrul, potrivit agenţiei de presă AFP, citată de Sky News

UPDATE Ucraina face apel la populaţie pentru înrolarea în armată, pe fondul lipsei forţei de muncă

Comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Pavliuk, a făcut apel la ucraineni să se înroleze în forţele armate, subliniind lipsa de forţă de muncă cu care se confruntă armata, potrivit The Kyiv Independent.

,,Nu contează cât de mult ajutor primim, câte arme avem - ne lipsesc oamenii", a declarat Pavliuk într-o postare pe Facebook.

UPDATE Media: Ambasada Rusiei în Lituania, atacată cu cocktailuri Molotov

Ambasada Rusiei din Vilnius, Lituania, a fost atacată cu cocktailuri Molotov aruncate de atacatori necunoscuţi două nopţi la rând, a anunţat Radioul Naţional Lituanian (LRT) la 8 aprilie, citat de The Kyiv Independent

Un purtător de cuvânt al poliţiei lituaniene a declarat că cele două atacuri au avut loc în zilele de 7 şi 8, la primele ore ale dimineţii, iar clădirile au suferit pagube. Nu este cunoscut motivul atacurilor. 

UPDATE Bloomberg: Eleveţia ar putea găzdui summitul de pace pentru Ucrainala jumătatea lunii iunie

Elveţia intenţionează să găzduiască la mijlocul lunii iunie un summit global pentru pace privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, unde sunt invitate să participe 80-100 de ţări, a relatat Bloomberg pe 8 aprilie, citând persoane familiare cu acest subiect.

În cadrul summitului, se aşteaptă să fie discutată formula de pace în 10 puncte a Kievului şi să se creeze un document comun privind paşii pentru restabilirea suveranităţii Ucrainei, relevă sursa citată. 

Planul de pace prevede, printre altele, retragerea tuturor trupelor ruseşti de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi deportaţilor şi pedepsirea celor responsabili de crime de război.

Kremlinul a anunţat anterior că nu va participa la summitul de pace de la Elveţia, chiar dacă va fi invitată, iar până în acest moment, nu este clar dacă va participa şi China la eveniment. 

UPDATE Dronă doborâtă deasupra unui reactor de la centrala nucleară Zaporojie

UPDATE Surse Washington Post: Soluţia lui Donald Trump pentru a încheia rapid războiul din Ucraina

UPDATE Miniştrii de externe britanic şi francez îndeamnă la creşterea ajutorului pentru Ucraina, afirmând că altfel "pierdem cu toţii"

Ministrul britanic de externe David Cameron şi ministrul francez de externe Stephane Sejourne au făcut apel la aliaţi să sporească sprijinul pentru Ucraina într-un articol publicat pe 7 aprilie.

UPDATE Surse: Hackeri ucraineni distrug un centru de date folosit de industria militară rusă

Hackeri ucraineni, posibil conectaţi la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), au distrus un centru de date folosit de industria militară rusă, de petrol, gaze şi telecomunicaţii, au declarat surse din cadrul SBU pentru Kyiv Independent la 8 aprilie.

UPDATE Rusia distruge peste 60.000 de hectare de păduri ucrainene

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a distrus peste 60.000 de hectare de păduri, costul pagubelor ridicându-se la cel puţin 14 miliarde de Hr (360 de milioane de dolari), potrivit unei investigaţii a NGL Media publicată pe 8 aprilie.

UPDATE Atacurile ruseşti au rănit 4 persoane în regiunile Kherson şi Dnipropetrovsk

Trupele ruse au atacat Beryslav şi Bilozerka din regiunea Kherson, rănind doi civili, şi au bombardat oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, rănind alţi doi, au raportat autorităţile locale la 8 aprilie.

UPDATE Presa rusă: Rafinăria de petrol din Orsk îşi suspendă activitatea după ruperea barajului

Rafinăria petrolieră rusă Orsk şi-a suspendat activitatea după ce o inundaţie a provocat ruperea unui baraj în Orenburg Oblast, a anunţat pe 7 aprilie agenţia de ştiri RIA Novosti, controlată de statul rus, citând serviciul de presă al rafinăriei.

UPDATE Ucraina îşi consolidează apărarea de-a lungul întregii graniţe cu Rusia şi Belarus

Forţele ucrainene îşi consolidează capacităţile defensive de-a lungul întregii frontiere cu Rusia şi Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Stat a frontierei ucrainene, Andrii Demchenko, la 8 aprilie, la televiziunea naţională.

UPDATE Ultimele atacuri ale Rusiei au afectat infrastructura energetică din 4 oblasturi

Ministerul Energiei a declarat că dronele ruseşti au atacat o substaţie de înaltă tensiune din regiunea Zaporojia, provocând pagube. De asemenea, resturi căzute de la o rachetă doborâtă au avariat o instalaţie de gaz din Dnipropetrovsk.

UPDATE FT: Daunele la reţeaua energetică a Ucrainei sunt mai grave decât în 2022-23, dar mai localizate

Oficialii ucraineni au declarat că daunele provocate de Rusia la infrastructura energetică sunt mai grave decât în iarna 2022-2023, deşi sunt mai localizate, potrivit Financial Times.

UPDATE ISW: Rusia îşi intensifică operaţiunile ofensive în ciuda pierderilor tot mai mari

Forţele ruse continuă să îşi intensifice operaţiunile ofensive de-a lungul liniei frontului, în ciuda pierderilor materiale şi de personal, se arată în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din 7 aprilie.

UPDATE The Economist: Atacurile ruseşti vizează să facă Harkovul de nelocuit pentru civili

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru The Economist că oraşul său nu are nicio intenţie de a renunţa. El a subliniat că Harkov a trecut deja printr-o situaţie mai gravă la începutul războiului de amploare, când în oraş au rămas doar 300.000 de locuitori din populaţia de 2 milioane de locuitori.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei au dus la moartea a 4 persoane şi rănirea altor 9 în ultima zi

Dronele "kamikaze" ruseşti au atacat o instalaţie de infrastructură critică din regiunea Zhytomyr, a declarat administraţia militară regională. Consiliul municipal din Zviahel a raportat o "ameninţare directă de poluare a aerului" ca urmare a atacului, îndemnând locuitorii să rămână în casă şi să închidă ferestrele. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Nava rusă Katerina Velikaya, din clasa de gheaţă, ar fi luat foc, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor trei

Nava pentru navigaţie pe gheaţă Katerina Velikaya, unică în Rusia, a luat foc în timp ce se afla în reparaţii la şantierul naval Dalzavod din Vladivostok, Primorsky Krai, a susţinut Biroul Procurorului pe 8 aprilie.

UPDATE Miliţia anti-Kremlin spune că "faza fierbinte" a recentelor incursiuni în Rusia s-a încheiat

Corpul Voluntarilor Ruşi a anunţat încheierea "fazei fierbinţi" a incursiunilor sale în regiunile de frontieră ale Rusiei dinspre Ucraina.

UPDATE Serghei Lavrov soseşte în China într-o vizită oficială

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit la Beijing, în China, în cadrul unei vizite de stat, a anunţat în dimineaţa zilei de 8 aprilie Ministerul rus de Externe.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 448.400 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 448.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 8 aprilie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 890 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Rusia a pierdut, de asemenea, 7.087 de tancuri, 13.575 de vehicule de luptă blindate, 15.110 vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.356 de sisteme de artilerie, 1.039 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 751 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.996 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât peste noapte 17 drone şi o rachetă

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus 17 din cele 24 de drone de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii, precum şi o rachetă de croazieră ghidată Kh-59, au raportat Forţele Aeriene la 8 aprilie.

UPDATE Zelenski: Ucraina va pierde războiul dacă Congresul SUA nu va acorda fonduri pentru ajutor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 7 aprilie că Ucraina va pierde războiul împotriva Rusiei dacă Congresul SUA nu va aproba ajutorul militar pentru Ucraina.

UPDATE Ministrul Energiei: Lituania se oferă să dezmembreze centralele energetice închise şi să furnizeze Ucrainei piese de schimb

Ministerul lituanian al Energiei a propus demontarea centralelor energetice închise din această ţară pentru a furniza Ucrainei piesele de schimb necesare pentru a repara infrastructura energetică deteriorată, pe fondul intensificării atacurilor ruseşti asupra infrastructurii critice din Ucraina, a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko, la 7 aprilie.

UPDATE Budanov: O nouă ofensivă rusă este aşteptată la sfârşitul primăverii, începutul verii

Kyrylo Budanov, şeful Serviciului de informaţii militare al Ucrainei (HUR), a declarat că Ucraina ar trebui să se aştepte să se confrunte cu o nouă ofensivă rusă la sfârşitul primăverii sau la începutul verii, ofensiva urmând să se intensifice în jurul regiunii Donbas, în estul Ucrainei, a declarat Budanov pentru postul german ARD, într-un interviu publicat la 7 aprilie.

UPDATE Rusia atacă 11 comunităţi din regiunea Sumy, provocând rănirea unei persoane

Forţele ruse au atacat de 173 de ori regiunea Sumy în 40 de atacuri separate de-a lungul zilei, rănind o persoană, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy la 7 aprilie, conform The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA, a confirmat duminică faptul că o dronă a lovit unul dintre cele şase reactoare nucleare de la Zaporojia. Este un „incident grav”, a spus Grossi, potrivit Sky News.

„Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major şi trebuie să înceteze imediat”, a declarat Rafael Mariano Grossi.

El a mai spus că a fost primul astfel de atac din noiembrie 2022. Potrivit oficialilor ruşi de la unitatea nucleară, nivelul de radiaţii a fost normal după lovitură.

Compania rusă de energie nucleară Rosatom a acuzat armata ucraineană că a lansat atacurile asupra centralei. Ucraina a negat orice implicare în incident şi a sugerat că Rusia este de vină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici