"O epidemie de lovituri de stat". După ani de relativă linişte, loviturile de stat au revenit în atenţie în 2021. Lista celor mai instabile ţări

Înconjurat de soldaţi şi cu drapelul Guineei pe umeri, colonelul Mamady Doumbouya a apărut la televiziunea de stat la câteva ore după ce a condus o lovitură de stat în septembrie. Forţele speciale de elită ale lui Doumbouya luaseră cu asalt palatul prezidenţial şi îl reţinuseră pe Alpha Conde, primul preşedinte ales în mod democratic al ţării, a cărui victorie în alegerile din 2010 a fost văzută cândva ca un nou început după decenii de regim autoritar.

2426 afișări
Imaginea articolului "O epidemie de lovituri de stat". După ani de relativă linişte, loviturile de stat au revenit în atenţie în 2021. Lista celor mai instabile ţări

"O epidemie de lovituri de stat". După ani de relativă linişte, loviturile de stat au revenit în atenţie în 2021. Lista celor mai instabile ţări

Lovitura de stat din 5 septembrie din Guineea nu a fost nici prima, nici ultima lovitură de stat din acest an în Africa Subsahariană. Au avut loc patru astfel de evenimente pe continent, faţă de una anul trecut.

Cel mai recent, armata sudaneză i-a reţinut pe liderii civili ai ţării şi a preluat puterea în octombrie. În luna mai, soldaţii din Mali au dat a doua lovitură de stat în decurs de 10 luni. Aceasta a avut loc la câteva săptămâni după ce generalul Mahamat Idriss Deby a preluat puterea în Ciad, suspendând constituţia şi dizolvând parlamentul, în urma morţii tatălui, relatează Al Jazeera.

În a doua parte a secolului al XX-lea, loviturile de stat din Africa au fost folosite ca un mijloc obişnuit de schimbare a ordinii politice în urma decolonizării. Între 1960 şi 2000, numărul total al loviturilor de stat şi al tentativelor de lovitură de stat a fost, în medie, de patru pe an, potrivit unui studiu realizat de Jonathan Powell, profesor asociat la University of Central Florida, şi Clayton Thyne, profesor la University of Kentucky.

Cu toate acestea, pe măsură ce apelurile pentru reforme democratice şi constituţionalism au crescut odată cu noul secol, loviturile de stat au scăzut la două pe an până în 2019.

Acum, însă, acestea par să revină - determinându-l pe secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, la începutul acestui an, să denunţe ceea ce el a numit "o epidemie de lovituri de stat".

Recenta creştere a militarizării politicii, spun analiştii, este influenţată de o combinaţie de factori externi, inclusiv numărul tot mai mare şi mai divers de actori internaţionali care sunt activi pe continent, care îşi prioritizează interesele, şi de factori interni, cum ar fi frustrarea publică larg răspândită împotriva corupţiei, a insecurităţii şi a proastei guvernări.

În afara Africii cea mai semnificativă lovitură de stat a avut loc în februarie în Myanmar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici