O înregistrare video indică legături între preşedintele ecuadorian şi FARC

Preşedintele ecuadorian poate fi vizat de tribunalele internaţionale, după descoperirea unei înregistrări video în care comandantul militar al FARC afirmă că organizaţia sa a finanţat campania prezidenţială a lui Rafael Correa, a declarat, vineri, procurorul general columbian.

28 afișări
Imaginea articolului O înregistrare video indică legături între preşedintele ecuadorian şi FARC

O înregistrare video indică legături între preşedintele ecuadorian şi FARC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot spune că este în linia de tragere a organismelor şi tribunalelor internaţionale", a afirmat Mario Iguaran, afirmând că înregistrarea video, găsită în computerul unei combatante FARC, este autentică.

Extrase din înregistrare, publicate vineri de presa columbiană, îl arată pe Jorge Briceno, alias Mono Jojoy, discutând cu alţi membri ai Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) şi referindu-se la secretele dezvăluite ale acesteia, printre care se numără şi o contribuţie în bani la campania electorală din 2006 a lui Correa.

Ministrul ecuadorian de Interne, Miguel Carvajal, a dezminţit acuzaţiile, afirmând că înregistrarea este regizată.

"Cred că persoanele al căror nume este evocat în această înregistrare trebuie să dea explicaţii (...) şi, printre altele, de ce nu, în faţa tribunalelor internaţionale", a declarat Iguaran.

El a adăugat că Parchetul a cerut audierea fostului ministru-adjunct de Interne columbian Jose Chauvin, considerat drept "emisar al lui Raul Reyes" (numărul doi în ierarhia FARC, ucis în martie 2008) pe lângă Rafael Correa. Parchetul a solicitat şi audierea fostului ministru de Interne ecuadorian Gustavo Larrea, acuzat în Columbia de legături cu organizaţia marxistă de gherilă.

Relaţiile diplomatice dintre Columbia şi Ecuador sunt întrerupte de mai mult de un an, după un atac al armatei columbiene asupra unei tabere FARC aflate pe teritoriul ecuadorian. În urma atacului, au fost ucise 25 de persoane, printre care se afla şi Raul Reyes.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici