„O intervenţie directă a Statelor Unite ar putea consolida reţeaua al-Qaida”, a declarat Alimi în cadrul unei conferinţe de presă, cerând ţărilor occidentale, între care Statelor Unite, să susţină logistic autorităţile de la Sanaa în lupta împotriva reţelei al-Qaida.
Presa americană a relatat despre o participare americană la operaţiunile militare desfăşurate de forţele yemenite împotriva fiefurilor al-Qaida la 17 şi 24 decembrie, soldate cu moartea a peste 60 de extremişti islamişti în centrul şi estul Yemenului.
„Poziţia noastră politică este clară: vom depista şi lupta împotriva reţelei al-Qaida cu propriile mijloace”, a reiterat Alimi.
„Al-Qaida fiind o organizaţie mondială care ameninţă stabilitatea internaţională, trebuie să existe o cooperare cu toate ţările din lume şi, în primul rând, cu Statele Unite”, a adăugat el.
„Ceea ce le cerem Statelor Unite este o asistenţă pentru formarea şi dotarea cu arme a unităţilor de luptă împotriva terorismului”, a precizat el, în vreme ce cooperarea în domeniul securităţii să aibă loc printr-un „schimb de informaţii” cu Statele Unite „dar şi cu Arabia Saudită”, ţară vecină cu Yemenul.
Ministrul yemenit de Externe, Abu Bakr Al-Kurbi, a declarat că ţara sa a refuzat participarea forţelor străine în cadrul operaţiunilor pe care le desfăşoară împotriva al-Qaida.
„Guvernul nu acceptă prezenţa forţelor străine pe teritoriul său, în afara unui cadru de cooperare pentru instruirea forţelor yemenite”, a precizat el pentru cotidianul 26September, publicaţie a Ministerului Apărării.