O intervenţie militară americană în Yemen ar consolida reţeaua al-Qaida

Vicepremierul yemenit, responsabil cu probleme legate de apărare şi securitate, Rashed al-Alimi, a avertizat joi că o intervenţie militară americană în ţara sa, într-un război împotriva reţelei al-Qaida, "ar putea consolida" organizaţia teroristă.

15 afișări
Imaginea articolului O intervenţie militară americană în Yemen ar consolida reţeaua al-Qaida

O intervenţie militară americană în Yemen ar consolida reţeaua al-Qaida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O intervenţie directă a Statelor Unite ar putea consolida reţeaua al-Qaida", a declarat Alimi în cadrul unei conferinţe de presă, cerând ţărilor occidentale, între care Statelor Unite, să susţină logistic autorităţile de la Sanaa în lupta împotriva reţelei al-Qaida.

Presa americană a relatat despre o participare americană la operaţiunile militare desfăşurate de forţele yemenite împotriva fiefurilor al-Qaida la 17 şi 24 decembrie, soldate cu moartea a peste 60 de extremişti islamişti în centrul şi estul Yemenului.

"Poziţia noastră politică este clară: vom depista şi lupta împotriva reţelei al-Qaida cu propriile mijloace", a reiterat Alimi.

"Al-Qaida fiind o organizaţie mondială care ameninţă stabilitatea internaţională, trebuie să existe o cooperare cu toate ţările din lume şi, în primul rând, cu Statele Unite", a adăugat el.

"Ceea ce le cerem Statelor Unite este o asistenţă pentru formarea şi dotarea cu arme a unităţilor de luptă împotriva terorismului", a precizat el, în vreme ce cooperarea în domeniul securităţii să aibă loc printr-un "schimb de informaţii" cu Statele Unite "dar şi cu Arabia Saudită", ţară vecină cu Yemenul.

Ministrul yemenit de Externe, Abu Bakr Al-Kurbi, a declarat că ţara sa a refuzat participarea forţelor străine în cadrul operaţiunilor pe care le desfăşoară împotriva al-Qaida.

"Guvernul nu acceptă prezenţa forţelor străine pe teritoriul său, în afara unui cadru de cooperare pentru instruirea forţelor yemenite", a precizat el pentru cotidianul 26September, publicaţie a Ministerului Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici