O navă militară chineză părăseşte Sri Lanka după şederea controversată de o săptămână

O navă militară chineză de cercetare care a acostat în portul Hambantota din Sri Lanka, în ciuda opoziţiei vecinei India, a plecat luni după o şedere de o săptămână, a declarat compania portuară pentru Reuters.

480 afișări
Imaginea articolului O navă militară chineză părăseşte Sri Lanka după şederea controversată de o săptămână

Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale. India, vecina din nord a Sri Lankăi, se teme că China ar putea folosi portul ca bază militară.

Sri Lanka, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii şi are nevoie de sprijin financiar atât din partea Chinei, cât şi a Indiei, a amânat sosirea navei după ce India şi-a exprimat îngrijorarea, dar a cedat ulterior în faţa cererilor chineze.

Nava a părăsit acum portul din sudul Sri Lankăi, a declarat Hambantota International Port Group.

Următoarea destinaţie a navei nu este cunoscută.

Pentagonul spune că navele Yuan Wang sunt operate de Forţa de Sprijin Strategic a Armatei Populare de Eliberare.

Căpitanul Yuan Wang 5, Zhang Hongwang, a declarat săptămâna trecută că vizita navei va „aprofunda schimburile dintre China şi Sri Lanka în domeniul ştiinţei şi tehnologiei spaţiale şi va promova progresul comun al industriei spaţiale din cele două ţări”.

China afirmă că portul Hambantota, închiriat de China Merchants în 2017 pentru 99 de ani, este o parte esenţială a iniţiativei sale Belt and Road, care leagă proiecte de infrastructură în diferite ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici