O nouă CRIZĂ POLITICĂ în Italia: Miniştrii din partidul lui Silvio Berlusconi îşi prezintă demisia

Miniştrii care fac parte din partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) au decis să îşi prezinte demisia, a anunţat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al vicepremierului Angelino Alfano, liderul formaţiunii.

520 afișări
Imaginea articolului O nouă CRIZĂ POLITICĂ în Italia: Miniştrii din partidul lui Silvio Berlusconi îşi prezintă demisia

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei cinci miniştri au urmat cu toţii un consemn al lui Silvio Berlusconi, care a catalogat anterior drept "inacceptabil" şi "de neprimit" "ultimatumul" preşedintelui Consiliului italian de Miniştri Enrico Letta, a precizat ea.

Letta a cerut vineri seara o clarificare în Parlament pe tema susţinerii din partea formaţiunii de centru-dreapta acordate Guvernului său de coaliţie, între dreapta şi stânga.

Il Cavaliere i-a invitat sâmbătă după-amiaza, într-un mesaj adresat lui Alfano, pe miniştrii PdL să "evalueze oportunitatea de a-şi prezenta imediat demisia, pentru a nu deveni complici ai unor probleme ulterioare impuse de strânga italienilor".

"Decizia adoptată ieri (vineri) de preşedintele Consiliului de a bloca acţiunea Guvernului, antrenând în acest fel creşterea TVA, este o gravă încălcare a pactului Guvernului", a afirmat Berlusconi.

Consiliul de Miniştri a fost convocat vineri de către Letta, cu scopul de a amâna creşterea prevăzută la 1 octombrie a valorii TVA, dar, din cauza crizei politice, Letta a amânat orice decizie.

Creşterea - de la 21 la 22% - va fi aplicată începând de la 1 octombrie. Această creştere, cu un punct procentual, produce temeri în mediile economice, deoarece riscă să afecteze consumul şi reluarea creşterii economice.

Foarte furios din cauza frondei permanente a susţinătorilor lui Berlusconi, Letta a anunţat vineri că va cere un vot de încredere în Parlament.

Rămâne de văzut dacă aceste demisii ale miniştrilor PdL nu sunt cumva o ultimă manevră efectuată cu scopul de obţine concesii din partea lui Letta.

Fronda prietenilor lui Il Cavaliere a fost relansată în mod neaşteptat miercuri. Parlamentari PdL au ameninţat, atunci, că demisionează în bloc, în semn de protest faţă de primul vot, aşteptat pe 4 octombrie, într-o comisie din cadrul Senatului, care urmează să îl priveze pe Berlusconi de mandat, după ce acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

Il Cavaliere a fost condamnat definitiv, pe 1 august, la ispăşirea acestei pedepse. El a denunţat condamnarea ca nedreaptă.

Berlusconi ar urma să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu sau efectuând muncă în folosul comunităţii. Dar această pedeapsă vizează interzicerea dreptului de a fi ales al miliardarului, care a dominat politica italiană timp de aproximativ 20 de ani. Acesta este lucru pe care tabăra sa refuză să îl accepte. Potrivit Partidului Democrat (PD, centru-stânga), formaţiunea lui Letta, este vorba despre un ultim "şantaj" al lui Il Cavaliere.

"Atitudinea oamenilor politici" va "face rău ţării în cel mai dificil moment când lucrurile riscă să producă cele mai mari pagube", a observat sâmbătă dimineaţă cotidianul de afaceri Il Sole 24 Ore.

Unii responsabili ai mişcărilor precum formaţiunea antipartide "Cinci stele" susţin organizarea unor noi alegeri. Însă această ipoteză este improbabilă deoarece un nou scrutin riscă să aducă un impas imens, fără modificarea în profunzime a legii electorale.

Din nou, rolul preşedintelui Giorgio Napolitano de a oferi îndrumări pentru ieşirea din criză va fi esenţial în următoarele zile.

Fondul monetar internaţional (FMI) a avertizat vineri Italia faţă de tensiunile din cadrul majorităţii sale care reprezintă "un mare risc" pentru creşterea economică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici