O operaţiune a armatei israeliene în oraşul Rafah ar putea ameninţa tratatul de pace dintre Israel şi Egipt

Egiptul ameninţă că va rupe un acord de pace cheie între Israel şi Egipt dacă armata israeliană va continua planurile pentru o invazie a oraşului Rafah, la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Egipt, a relatat duminică Associated Press, citând doi oficiali egipteni şi un diplomat occidental.

1012 afișări
Imaginea articolului O operaţiune a armatei israeliene în oraşul Rafah ar putea ameninţa tratatul de pace dintre Israel şi Egipt

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ordonat săptămâna trecută armatei să pregătească un plan de evacuare a oraşului Rafah, după ce anterior declarase că se pregăteşte extinderea ofensivei Israelului în oraş. În cadrul pregătirilor, forţele israeliene şi-au intensificat atacurile în zonă.

Acordurile de la Camp David stau la baza păcii dintre Israel şi Egipt de când au fost încheiate în urma războiului arabo-israelian din 1973. Suspendarea lor ar răspândi şi mai multă incertitudine în regiune, scrie AP.

Israelul şi Egiptul au purtat cinci războaie înainte de a semna Acordurile de la Camp David, un tratat de pace istoric negociat de preşedintele american de atunci, Jimmy Carter, la sfârşitul anilor '70. Tratatul include mai multe prevederi care reglementează desfăşurarea forţelor de ambele părţi ale frontierei.

O operaţiune în Rafah ar însemna un dezastru umanitar

Rafah a devenit un refugiu pentru palestinienii care fug de bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, mai mult de jumătate din populaţia palestiniană din Fâşia Gaza refugiindu-se în acest oraş.

Hamas a reacţionat cu furie la invazia planificată, declarând canalului de televiziune al-Aqsa TV că "orice atac în Rafah va duce la explozia negocierilor pentru un schimb de prizonieri", potrivit Haaretz.

Liderii occidentali au denunţat planul de invazie, avertizând cu privire la daunele aduse civililor care se refugiază în oraş. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, şi cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, au emis declaraţii privind planul Israelului, calificându-l drept un "dezastru" şi avertizând asupra "consecinţelor catastrofale" pentru civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici