O operaţiune ce putea preveni atentatele din 11 septembrie, blocată de administraţia Clinton

O operaţiune a serviciilor de informaţii, care ar fi putut preveni atentatele de la 11 septembrie 2001, a întâmpinat obstacole din partea administraţiei Bill Clinton şi a fost împiedicată de lipsa de cooperare între CIA, FBI şi Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA), relatează CBS.

390 afișări
Imaginea articolului O operaţiune ce putea preveni atentatele din 11 septembrie, blocată de administraţia Clinton

O operaţiune ce putea preveni atentatele din 11 septembrie, blocată de administraţia Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste informaţii sunt dezvăluite într-un articol care va apărea în ediţia de marţi a revistei Vanity Fair. Planul, numit Operaţiunea Foxden, prevedea ca o firmă americană de telecomunicaţii, înfiinţată de o sursă afgano-americană a FBI, să câştige un contract de la Guvernul taliban pentru a instala cabluri de telefonie mobilă şi Internet în Afganistan.

Reţeaua ar fi urmat să fie conectată la sediul NSA din Fort Meade, care ar fi putut avea acces la orice apel telefonic făcut de fiecare abonat, numărul apelat şi la înregistrarea convorbirii.

Talibanii au încheiat un acord în iunie 1999, care acorda sursei FBI monopol pe 15 ani asupra reţelei de telefonie mobilă din Afganistan. Luna următoare, preşedintele Clinton a semnat un ordin prin care interzicea americanilor să facă afaceri cu talibanii. FBI şi NSA au încercat să obţină o scutire de la acest ordin şi să îl ocolească, dar nu au reuşit.

Când s-a implicat CIA, în ianuarie 2000, planul a fost blocat într-o "revizuire inter-agenţii", până când Clinton şi-a încheiat mandatul.

Între timp, talibanii erau nerăbdători să obţină telefoane mobile. "Eram în Kabul, întrebându-mă unde naiba era echipamentul de telefonie mobilă, evitând întrebările ministrului taliban al Comunicaţiilor", a declarat managerul companiei de telefonie din Afganistan. "Dar nu puteam să-i dau răspunsuri. Era un coşmar", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici