O reformă controversată a justiţiei dintr-o ţară membră UE, suspendată pe termen nedeterminat. Motivele din spatele deciziei

Autorităţile de la Budapesta au suspendat joi pe o perioadă nedeterminată înfiinţarea unor instanţe administrative, după ce oficialii europeni s-au declarat nemulţumiţi de această idee, argumentând că încalcă principiul independenţei justiţiei, potrivit Reuters.

317 afișări
Imaginea articolului O reformă controversată a justiţiei dintr-o ţară membră UE, suspendată pe termen nedeterminat. Motivele din spatele deciziei

Ungaria a suspendat o reformă din domeniul justiţiei

Modificările în domeniul judiciar, propuse de partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, aflat la putere, au fost un motiv de neînţelegere între Budapesta şi Bruxelles, după ce autorităţile europene au susţinut că reformele ameninţă democraţia şi statul de drept în Ungaria.

Autorităţile de la Budapesta au adoptat, la finalul anului trecut, o lege care prevede înfiinţarea acestor instanţe. Activitatea acestora urma să se desfăşoare sub autoritatea ministrului Justiţiei, iar criticii acestei măsuri au susţinut că acest lucru ar permite politicului să se amestece în justiţie.

La începutul acestui an, însă, legea a fost modificată ca urmare a criticilor venite din partea Comisiei de la Veneţia.

„Guvernul a decis să suspende pe termen nedeterminat înfiinţarea noului sistem de instanţe administrative”, a declarat Gergely Gulyas, şeful Oficiului Prim-ministrului. „Noi credem că legea respectă standardele europene şi regulile privind statul de drept, însă acest sistem a fost intens dezbătut în Europa, iar independenţa justiţiei a fost pusă la îndoială în mod nejustificat”, a adăugat oficialul.

El a mai spus că Budapesta consideră criticile aduse acestei reforme ca fiind nefondate, însă a admis că autorităţile din Ungaria trebuie să ţină cont de ele pentru a evita eventuale măsuri ale Comisiei Europene împotriva Ungariei şi a adăugat că există posibilitatea renunţării la această lege în cazul în care oficialii europeni nu vor fi convinşi de oportunitatea ei.

Potrivit acestei legi, noile instanţe administrative ar fi urmat să judece chestiuni ce ţin de fiscalitate sau de sistemul electoral, iar Guvernul a declarat că acestea ar fi urmat să fie conduse de către magistraţi independenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici