Protest la bordul unui avion. O suedeză a reuşit să oprească deportarea unui bărbat în Afganistan

Un protestatar suedez, Elin Ersson, a reuşit să oprească deportarea unui bărbat în vârstă de 52 de ani în Afganistan, refuzând să se aşeze ca avionul să nu decoleze. Vezi VIDEO.

2744 afișări
Imaginea articolului Protest la bordul unui avion. O suedeză a reuşit să oprească deportarea unui bărbat în Afganistan

Elin Ersson a luat măsuri după ce a aflat că omul care zbura din Gothenburg, Suedia, spre Istanbul va fi transferat într-un alt avion şi trimis în Afganistan, unde suedeza  a insistat că va fi probabil ucis.

În scenele din ce în ce mai tensionate, studentul a filmat cum un însoţitor de bord şi ceilalţi pasageri au încercat să o facă să se aşeze şi să lase zborul să înceapă.

,,Există o persoană care va fi deportată în Afganistan, iar oamenii care lucrează aici încearcă să-mi ia telefonul", spune ea în engleză în timpul videoclipului de 14 minute, care a fost văzut de aproape 2 milioane de ori.

,,Dacă este deportat în Afganistan, cel mai probabil că va muri", a spus studenta suedeză pe filmare.

,,Cel mai probabil va fi omorât ... fac ceea tot ce pot pentru a salva viaţa unui om", spune Elin Ersson.

,,Atâta timp cât o persoană se ridică în picioare, pilotul nu poate decola. Tot ce vreau să fac este să opresc deportarea şi apoi voi respecta regulile. Toate sunt perfect legale şi nu am săvârşit nicio crimă".

Pe filmare, cel puţin un alt pasager poate fi auzit strigând ,,stai jos, vrem să plecăm", în timp ce altul, care pare să fie englez, poate fi auzit confruntându-se cu ea.

,,Opriţi telefonul şi lăsaţi-ne să plecăm. Supăraţi toţi pasagerii de acolo, aşa că nu-mi pasă ce credeţi ... cum ar fi toţi acei copii pe care tu, tu îi sperii ...", spune el, înainte ca un steward să intervină, în timp ce pasagerul încearcă să-i ia telefonul.

Cu toate acestea, unii pasageri au simpatizat cu eforturile fetei. Un bărbat a tradus comentariile ei în limba turcă înainte ca o echipă de fotbal să se alăture protestarei în picioare, potrivit acesteia.

Pasagerii au aplaudat atunci când afganul a fost luat din avion, împreună cu doamna Ersson.

În urma incidentului, femeia riscă amenzi şi până la şase luni de închisoare pentru că nu a respectat instrucţiunile echipajului. Afganul a rămas în custodia poliţiei şi riscă să fie deportat, a informat site-ul german de ştiri DW.com.

În septembrie, o femeie afgană de 106 ani care a făcut o călătorie periculoasă în Europa, cărată de fiul şi nepotul ei prin munţi, deşerturi şi păduri, riscă să fie deportată dineportarea din Suedia după ce cererea de azil i-a fost respinsă.

Suedia a impins mult timp ca Europa să-şi păstreze frontierele deschise pentru a fugi de migranţi, însă a încheiat închiderea propriilor graniţe după ce a primit 81.000 de cereri de azil în 2014 şi 163.000 în 2015, număr care apoi sa diminuat la aproximativ 30.000 în 2016.

Foto: Facebook/ Elin Ersson

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici