O tânără s-a baricadat în camera de hotel, pe aeroportul din Bangkok, Thailanda, pentru a nu fi deportată

O tânără femeie saudită care spune că a fugit de familia ei, de frică pentru viaţa ei, s-a baricadat în camera de hotel din aeroportul din Bangkok.

3452 afișări
Imaginea articolului O tânără s-a baricadat în camera de hotel, pe aeroportul din Bangkok, Thailanda, pentru a nu fi deportată

O tânără s-a baricadat în camera de hotel, pe aeroportul din Bangkok, Thailanda, pentru a nu fi deportată

Oficialii de imigrare din Thailanda doresc să o deporteze pe tanăra în vârstă de 18 ani, numită Rahaf Mohammed al-Qunun, în Kuweit unde se află familia sa.

Ea a refuzat să urce luni la bordul unui avion cu destinaţia Kuweit, în ciuda faptului că oficialii aşteptau la uşa camerei de hotel.

"Fraţii şi familia mea şi ambasada saudită mă aşteaptă în Kuweit", a afirnat adolescenta pentru Reuters.

"Mă vor ucide, viaţa mea este în pericol, familia mea ameninţă să mă omoare pentru fapte foarte banale".

Grupurile de drepturi umane, inclusiv Human Rights Watch, s-au declarat profund îngrijorate cu privire la situaţia fetei.

"Ea s-a baricadat în cameră şi spune că nu va pleca" până când nu i se va permite să se întâlnească cu agenţia pentru refugiaţi ONU şi să ceară azil”, a declarat directorul adjunct al Human Rights Watch Asia, Phil Robertson, pe Twitter.

Mohammed al-Qunun a fugit acum două zile în timp ce se afla în vacanţă cu familia sa în Kuweit. Încerca să se îndrepte spre Australia printr-un zbor de legătură prin Bangkok.

 

 

 

Ea spune că paşaportul i-a fost confiscat duminică în momentul în care a debarcat. Ambasada saudită din Bangkok a declarat că a fost ţinută pe aeroport "pentru că nu are un bilet de întoarcere" şi că va fi deportată în Kuwait "unde locuieşte cea mai mare parte a familiei sale".

 

 

Mohammed al-Qunun insistă că are viză pentru Australia şi că nu a intenţionat niciodată să rămână în Thailanda. Ea spune că paşaportul său a fost confiscat de un diplomat saudit care a întâlnit-o venind din zborul de pe aeroportul Suvarnabhumi.

Oficialii saudiţi declară că paşaportul este în posesia tinerei, dar aceasta este reţinută pentru că nu are bilet de întoarcere.

Ambasada saudită din Bangkok a declarat că autorităţile din Arabia Saudită nu au autoritatea de a o ţine la aeroport sau în orice altă locaţie.

Funcţionarii publici ţin legătura cu tatăl ei, a adăugat ambasada.

Dl Robertson de la Human Rights Watch a declarat pentru postul de ştiri BBC: "Se pare că guvernul thailandez fabrică o poveste prin care tanăra a încercat să solicite o viză şi a fost respinsă ... de fapt, aceasta avea un bilet pentru a merge în Australia, iar în primul rând ea nu a vrut să intre în Thailanda."

El a susţinut că autorităţile thailandeze au cooperat în mod clar cu Arabia Saudită, deoarece oficialii saudiţi au putut să o întâlnească pe tânăra în varstă de 18 ani la sosirea avionului.

De ce există temeri pentru viaţa ei?

Jonathan Head, jurnalist din partea BBC Bangkok spune că domnişoara Mohammed al-Qunun este speriată şi confuză.

Ea a afirmat pentru BBC că a renunţat la Islam şi se teme că va fi returnată cu forţa în Arabia Saudită şi ucisă de familia ei.

Michael Page, directorul adjunct al Human Rights Watch din Orientul Mijlociu, a declarat: "Femeile din Arabia Saudită care fug de familiile lor se pot confrunta cu violenţe grave din partea rudelor, privarea de libertate şi alte daune grave dacă se întorc împotriva voinţei lor".

Poliţia din Thailanda, generalul-general Surahat Hakparn, a declarat pentru BBC că domnişoara Mohammed al-Qunun încerca să scape de o căsătorie aranjată.

Pentru că nu avea viză pentru a intra în Thailanda, a spus el, poliţia i-a refuzat intrarea şi era în curs de repatriere prin aceeaşi companie aeriană pe care aceasta o folosise - Kuwait Airways.

El a declarat pentru AFP că acest caz este o "problemă familială", iar adolescenta "nu avea alte documente asupra sa, cum ar fi un bilet de întoarcere sau bani".

Cazul se compară cu cel al unei alte femei din Arabia Saudită, care se afla în tranzit spre Australia în aprilie 2017.

Dina Ali Lasloom, în vârstă de 24 de ani, era în drum spre Kuweit prin Filipine, dar a fost luată înapoi în Arabia Saudită de la aeroportul Manila de către familia sa.

Ea a folosit un telefon turistic canadian pentru a trimite un mesaj, un videoclip care a fost postat pe Twitter, spunând că familia ei o va ucide.

Soarta sa după sosirea în Arabia Saudită rămâne necunoscută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici