Obama a mers la summitul NATO cu limuzina, iar premierul portughez cu o maşină electrică

Limuzina preşedintelui american, Barack Obama, un vehicul diesel blindat, a făcut notă discordantă, vineri, în comparaţie cu maşina electrică pe care premierul portughez, Jose Socrates, a ales să o promoveze, utilizând-o pentru a merge la summitul NATO, relatează AFP.

41 afișări
Imaginea articolului Obama a mers la summitul NATO cu limuzina, iar premierul portughez cu o maşină electrică

Obama (Foto) a mers la summitul NATO cu limuzina, iar premierul portughez cu o maşină electrică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o întâlnire bilaterală, înaintea summitului de la Lisabona, Socrates a ţinut să sublinieze, cu mândrie, alături de preşedintele american, "prioritatea pe care cele două ţări o atribuie energiei regenerabile şi vehiculelor electrice".

"Suntem de acord că o oportunitate majoră de consolidare a cooperării noastre economice constă în energia curată şi regenerabilă", a declarat Obama, citând vehiculele electrice "ca un exemplu a ceea ce Portugalia şi America pot realiza împreună".

De asemenea, el a felicitat Portugalia "pentru rolul de pionier extraordinar" pe care îl joacă în acest domeniu.

Însă, cei doi lideri au oferit, ulterior, o imagine discordantă asupra priorităţilor lor. Portughezul s-a deplasat la summit la bordul unui vehicul electric, în timp ce preşedintele american a utilizat limuzina.

Cu o greutate de opt tone, vehiculul preşedintelui american îl însoţeşte în toate călătoriile în străinătate, din motive de securitate. Limuzina îl aştepta, deja, pe Obama, la sosirea sa, vineri dimineaţa, pe Aeroportul Internaţional din Lisabona.

Utilizarea de automobile electrice, fără emisii de gaze cu efect de seră, vineri, inclusiv de către preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, este o "premieră", afirmă Biroul portughez pentru Mobilitate Electrică.

Portugalia "este prima ţară din lume care a creat o reţea de alimentare a vehiculelor electrice, la scară naţională", precizează Biroul.

În fapt, 25 de localităţi portugheze sunt deja echipate cu aproximativ 100 de puncte de alimentare pentru automobilele electrice. Autorităţile au ca obiectiv să doteze ţara cu aproximativ 1.350 de asemenea staţii, până la jumătatea lui 2011.

Casa Albă nu a dorit să comenteze, imediat, problema de imagine reprezentată de utilizarea limuzinei preşedintelui. Însă, aceasta a apreciat, în mod constant, în trecut, că securitatea preşedintelui american nu este negociabilă.

Alături de China, Statele Unite sunt cel mai mare poluator cu gaze cu efect de seră din lume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici