Obama a salutat propunerea rusă privind armamentul chimic sirian: "Ar putea constitui un avans important"

Barack Obama a salutat luni seara propunerea rusă privind o plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, îndepărtând perspectiva unor atacuri împotriva regimului de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morţi.

1635 afișări
Imaginea articolului Obama a salutat propunerea rusă privind armamentul chimic sirian: "Ar putea constitui un avans important"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest lucru ar putea constitui un avans important", a declarat preşedintele american pentru NBC, după o zi plină de lovituri de teatru, care ridicau întrebări asupra direcţiei principale a administraţiei americane în acest dosar.

Confruntat cu o opinie publică ostilă unei intervenţii în Siria - şase americani din zece i se opun potrivit unui sondaj publicat luni -, Barack Obama joacă atât credibilitatea Statelor Unite, cât şi preşedinţia sa în acest dosar spinos.

După o rafală de interviuri cu posturi americane de televiziune importante, el urmează să se adreseze marţi seara naţiunii, în mod solemn, de la Casa Albă.

Recunoscând că se află într-o situaţie dificilă în faţa Congresului, cărui îi cere undă verde pentru efectuarea unei operaţiuni militare, Obama a apreciat că ultimele evoluţii au fost rezultatul direct al ameninţărilor cu atacuri americane.

Considerat unul dintre cele mai importante din lume, arsenalul chimic sirian este estimat la "peste 1.000 de tone" de către serviciile franceze de informaţii. Neutralizarea acestuia, în cazul în care se va ajunge la acest lucru, ar putea să se dovedească extrem de delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morţi.

Întrebat de ABC despre posibilitatea unei "pauze" în calea spre atacuri, în cazul în care armele chimice ar fi securizate, Obama a răspuns "desigur, dacă acest lucru are loc".

Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a salutat, de la Casa Albă, o dezvoltare pozitivă, dar a îndemnat, la fel ca Obama, să nu se slăbească presiunea asupra regimului de la Damasc, avertizând împotriva "unei noi scuze în vederea unei amânări sau obstrucţii".

Franţa a apreciat că propunerea rusă merită "un examen precis", şeful diplomaţiei Laurent Fabius reclamând "angajamente precise, rapide şi verificabile" din partea Damascului. Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, la rândul său, că propunerea este "interesantă".

Oferind asigurări că Damascul este pregătit pentru negocieri de pace, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a produs o adevărată surpriză, anterior, anunţând că a propus sirienilor să îşi palseze stocul de arme chimice sub control internaţional şi să îl distrugă.

Siria a "primit favorabil", imediat, această propunere, prin vocea şefului diplomaţiei sale Walid Muallem, care s-a abţinut totodată să fie mai explicit pe fond.

Ulterior, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat la crearea unor zone supervizate de ONU, în Siria, în care ar putea să fie distruse armele chimice.

"Studiez posibilitatea de a solicita de urgenţă Consiliului de Securutate să ceară transferul imediat al stocurilor de arme şi precursori chimici în zone din Siria în care ar putea să fie depozitate în securitate şi distruse", a precizat el, apreciind că este indispensabil să fie depăşită "paralizia jenantă" a Consiliului în dosarul sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici