Obama admite eşecul privind Guantanamo şi vrea un proces în cazul atacurilor din 11 septembrie

Preşedintele american, Barack Obama, a recunoscut vineri că administraţia sa a "eşuat" în obiectivul său de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo şi a reafirmat intenţia de a-i judeca pe cei responsabili de atentatele de la 11 septembrie, fără a fixa o dată.

23 afișări
Imaginea articolului Obama admite eşecul privind Guantanamo şi vrea un proces în cazul atacurilor din 11 septembrie

Obama admite eşecul privind Guantanamo şi vrea un proces în cazul atacurilor din 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am reuşit să îndeplinim multe dintre promisiunile noastre de campanie. Una în privinţa căreia am eşuat este închiderea Guantanamo", a declarat preşedintele, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a amintit că ar fi vrut să "închidă mai devreme" Guantanamo, la 22 ianuarie 2010, la un an de la preluarea funcţiei. "Am ratat data-limită. Asta nu e pentru că nu am încercat, ci pentru că sarcina politică este dificilă", a adăugat el.

Preşedintele nu a prezentat o nouă dată-limită pentru închiderea centrului.

Întrebat, înaintea comemorării a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie, despre faptul că cei cinci bărbaţi acuzaţi că au organizat atacurile nu sunt încă trimişi în faţa unui tribunal, militar sau civil, Obama şi-a reafirmat încrederea în sistemul judiciar de drept comun, dar şi în tribunalele militare de excepţie, pe care le-a reformat în toamna lui 2009.

El nu a precizat însă nici un calendar pentru o decizie privind locul procesului, dacă va exista unul, în cazul celor cinci bărbaţi deţinuţi în prezent la Guantanamo, printre care Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul autoproclamat al atentatelor.

"Ar trebui să fim capabili să-i închidem, asigurându-ne că nu mai văd lumina zilei, putem face acest lucru, l-am făcut deja în trecut", a subliniat el. "Este o problemă care a generat o retorică politicianistă enormă", a nuanţat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici