Obama anunţă suplimentarea efectivelor din Afganistan

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat marţi că va trimite aproximativ 17.000 de militari suplimentari în Afganistan până în vară, începând să îndeplinească astfel promisiunea făcută în timpul campaniei, referitoare la o politică externă diferită.

13 afișări
Imaginea articolului Obama anunţă suplimentarea efectivelor din Afganistan

Obama anunţă suplimentarea efectivelor din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a face faţă nevoilor urgente în materie de securitate, am acceptat cererea secretarului (Apărării Robert) Gates care solicita mobilizarea unei brigăzi expediţionare de Puşcaşi Marini în primăvară şi a unei brigăzi Stryker (blindate) a Forţelor terestre şi a unor forţe de sprijin necesare în această vară", a precizat Obama într-un comunicat.

Potrivit unui oficial din domeniul Apărării, o brigadă de Puşcaşi Marini include aproximativ 8.000 de persoane, o brigadă a Forţelor tereste între 3.500 şi 4.000. Efectivele forţei de sprijin vor fi de circa 5.000 de persoane, al căror ordin de misiune va fi semnat mai târziu, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.

Statele Unite au deja 38.000 de soldaţi în Afganistan, din totalul de 70.000 ai forţei internaţionale.

Conform unui oficial al administraţiei, obiectivul este mobilizarea a 17.000 de persoane înaintea alegerilor prezidenţiale de la 20 august, care se anunţă un moment deosebit de delicat.

Aceasta este prima decizie majoră luată de Obama în ceea ce priveşte desfăşurarea soldaţilor de la învestirea sa la 20 ianuarie.

Obama începe astfel să îşi respecte una dintre marile sale promisiuni electorale: transferarea efortului militar din Irak, unde predecesorul său George W. Bush a demarat un război pe care el îl dezaprobă, în Afganistan, principalul front al luptei împotriva extremismului, în opinia sa.

În comunicatul său, Obama precizează că retragerea prevăzută a trupelor americane din Irak îi oferă o "flexibilitate" indispensabilă pentru consolidarea efectivelor din Afganistan.

Obama afirmă că Afganistanul nu a primit atenţia şi resursele pe care circumstanţele le cereau de urgenţă. Decizia răspunde "deteriorării" situaţiei afgane, precizează Obama.

El a insistat însă asupra pericolului venit din Pakistanul vecin, care serveşte dreptă bază pentru insurgenţii care luptă în Afganistan şi unde intensificarea activităţilor extremiste în general a devenit un subiect de preocupare tot mai mare pentru administraţia americană.

Obama aminteşte că a ordonat o revizuire a strategiei americane pentru Afganistan, dar şi pentru Pakistan şi în sens mai amplu pentru regiune.

El subliniază că decizia anunţată marţi nu afectează cu nimic această reexaminare, în condiţiile în care comandamentul american din Afgansitan a cerut până la 30.000 de trupe suplimentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici