Obama ar putea publica documente controversate

Administraţia Barack Obama ar putea publica o serie de documente despre politici controversate ale fostei administraţii republicane, inclusiv despre închisorile secrete ale CIA, deşi sunt şanse mici să fie dezvăluite ţările care au găzduit astfel de centre, relatează site-ul politico.com.

13 afișări
Imaginea articolului Obama ar putea publica documente controversate

Obama ar putea publica documente controversate

Printre primele decizii luate de Barack Obama în calitatea de preşedinte se numără renunţarea la programul închisorilor secrete CIA, care ar fi existat în Thailanda, Afganistan, România şi Polonia. Cu toate acestea, CIA şi Departamentul de Stat probabil vor refuza să confirme oficial ţările în care au existat astfel de închisori.

În cazul politizării activităţilor Departamentului Justiţiei prin demiterea unor procurori federali în 2007, ar putea fi audiat Karl Rove în Congres, deşi probabil fostul consilier de la Casa Albă ar putea refuza să răspundă la unele întrebări.

Un alt program controversat este cel privind interceptarea convorbirilor telefonice şi mesajelor electronice fără mandat din partea justiţiei. Barack Obama a criticat programul în campania electorală, dar ulterior a votat în favoarea unui proiect care protejează firmele de telefonie mobilă de acţiuni în justiţie. Este foarte probabil ca administraţia Obama să menţină secretul asupra acestui program controversat.

De asemenea, administraţia democrată ar putea publica stenogramele audierilor lui George W. Bush şi Dick Cheney în cazul dezvăluirii identităţii agentului CIA Valerie Plame.

În cazul celor 40 de reglementări ale Departamentului Justiţiei pe tema tehnicilor dure de interogare, este foarte probabil să fie prezentate majoritatea documentelor, deşi despre unele tehnici speciale de interogare s-ar putea să nu se afle niciodată.

Citeşte şi:

Obama a dispus închiderea Guantanamo

Obama dispune închiderea centrelor de detenţie ale CIA din străinătate

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici