Obama are 100 de zile pentru a repara greşelile lui Bush

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International i-a dat miercuri un termen de 100 de zile preşedintelui american ales, Barack Obama, pentru a "repara pagubele cauzate" de preşedinţia lui George W. Bush, cerându-i în special să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo, relatează AFP.

11 afișări
Imaginea articolului Obama are 100 de zile pentru a repara greşelile lui Bush

Obama are 100 de zile pentru a repara greşelile lui Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Barack Obama trebuie să repare pagubele cauzate în Statele Unite şi în străinătate de acţiunile ilegale ale administraţiei americane în numele securităţii naţionale", a declarat Larry Cox, directorul general al Amnesty International din Statele Unite, citat într-un comunicat remis la Londra, sediul organizaţiei.

"Noua administraţie trebuie să readucă Statele Unite la locul lor, de militant pentru drepturile omului pe plan intern şi extern", a adăugat secretarul general al Amnesty, Irene Khan.

Barack Obama trebuie să se concentreze pe problema drepturilor omului, apreciază organizaţia, stabilind o listă de acţiuni pentru preşedintele democrat, pe care să le adopte "în primele o sută de zile" ale preşedinţiei sale, care va debuta la 20 ianuarie.

Barack Obama ar urma astfel să anunţe "un plan şi o dată la care să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo", baza americană din Cuba, "să interzică tortura şi relele tratamente (...) şi să înfiinţeze o comisie indepenedentă care să ancheteze abuzurile comise de Statele Unite în cadrul războiului împotriva terorismului".

Washingtonul ar trebui să "determine progresul politicilor de încurajare a drepturilor omului" şi să depună eforturile necesare "pentru a pune capăt atrocităţilor în masă împotriva civililor din locuri precum Darfur", în Sudan, adaugă organziaţia.

Amnesty International promite "să-şi mobilizeze membrii şi susţinătorii din Statele Unite şi din lume", cu scopul de a efectua presiuni asupra noului preşedinte şi Congresului american de a adopta "măsuri imediate care să demonstreze angajamentul său faţă de drepturile omului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici