Obama are un avantaj de 12 procente faţă de McCain

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Barack Obama, înregistrează un avans de 12 procente faţă de rivalul său republican, John McCain, în cursa pentru Casa Albă, potrivit unui sondaj publicat, marţi, de cotidianul The Los Angeles Times.

10 afișări
Imaginea articolului Obama are un avantaj de 12 procente faţă de McCain

Obama are un avantaj de 12 procente faţă de McCain (Imagine: Mediafax/AFP)

Sondajul realizat la sfârşitul săptămânii trecute la comanda Los Angeles Times/Bloomberg, îl creditează pe Barack Obama cu 49 la sută din voturi şi pe John McCain cu 37 de procente din preferinţele electorale.

Obama îşi sporeşte avantajul faţă de McCain în raport de 48 la 33 la sută prin includerea în cursa electorală a lui Ralph Nader, un militant pentru drepturile consumatorilor, şi a lui Bob Barr, un activist pentru drepturile civile.

Acesta este cel de-al doilea sondaj în care senatorul de Illinois înregistreză un avans de peste zece procente faţă de contracandidatul său, după ancheta publicată vineri de Newsweek, potrivit căreia Obama ar fi votat de 51 la sută dintre alegători, în timp ce McCain ar obţine doar 36 la sută din sprijinul popular.

Precedentele sondaje îl creditau pe senatorul de Illinois cu un avans de patru-cinci procente, dar democraţii par să beneficieze de un sprijin popular consolidat după încheierea cursei interne între Barack Obama şi Hillary Clinton.

Majoritatea susţinătorilor lui Clinton se declară dispuşi să voteze pentru Barack Obama, potrivit sondajului, doar 11 la sută dintre aceştia susţinând că îl vor vota pe John McCain.

McCain este perceput drept un politician mai abil în combaterea terorismului, dar Obama îl surclasează pe senatorul republican pe teme economice, o preocupare primară a electoratului american.

Dintre susţinătorii senatorului de Arizona, mai mult de jumătate dintre aceştia au recunoscut însă că nu sunt "entuziaşti" în privinţa opţiunii lor electorale.

"McCain nu este susţinut de întreaga bază conservatoare aşa cum s-a întâmplat cu preşedintele Bush în 2000 şi 2004", a comentat Susan Pinkus, jurnalist la cotidianul Los Angeles Times.

"Printre conservatori, creştini evanghelici şi cei care se identifică cu dreapta religioasă, McCain obţine mai puţin de 60 la sută din intenţiile de vot", a subliniat ea.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.115 de alegători, având o marjă de eroare de trei procente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici