Obama consideră că este momentul reluării negocierilor de pace în Orientul Mijlociu

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat luni că a sosit momentul ca israelienii şi palestinienii să se întoarcă la masa negocierilor, trimiţându-l totodată pe noul său emisar pentru Orientul Mujlociu în regiune.

14 afișări
Imaginea articolului Obama consideră că este momentul reluării negocierilor de pace în Orientul Mijlociu

Obama consideră că este momentul reluării negocierilor de pace în Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu acordat releviziunii al-Arabiya, Obama a promis că va încerca să îşi respecte angajamentele din campanie faţă de lumea musulmană: nu numai de a se implica fără întârziere în eforturile de pace între israelieni şi palestinieni, dar şi de a retrage trupele americane din Irak, de a rosti cât mai curând posibil un discurs adresat musulmanilor într-o mare capitală islamică şi de a întinde "mâna prieteniei" lumii musulmane şi a restabili relaţiile SUA cu aceasta.

Potrivit textului publicat de Casa Albă, Obama l-a însărcinat pe emisarul său pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, să "înceapă să asculte pentru că Statele Unite încep prea des prin a dicta", apoi să facă un raport pe tema celor auzite.

"Pornind de aici, vom formula un răspuns precis", a adăugat el. Dar, în final, "nu noi trebuie să spunem israelienilor şi palestinienilor ce este potrivit pentru ei. Va trebui ca ei să ia anumite decizii".

"A venit momentul întoarcerii la masa negocierilor", a declarat el, recunoscând totodată că "acest lucru va fi dificil şi va lua timp" şi că nu vor fi suficiente câteva luni pentru a rezolva acest conflict.

"Voi continua să cred că securitatea Israelului este preponderentă, dar cred de asemenea că există israelieni care recunosc importanţa de a ajunge la pace", a explicat Obama.

"Trimiţându-l pe George Mitchell în Orientul Mijlociu, îmi onorez promisiunea că nu vom aştepta încheierea mandatului meu pentru a ne ocupa de pacea între palestinieni şi israelieni, că vom începe de acum".

În opinia liderului american, SUA vor prelua "o serie de iniţiative" faţă de Orientul Mijlociu.

Obama, care a promis în campanie că se va adresa lumii musulmane dintr-un "forum islamic major" în primele 100 de zile ale mandatului său, a precizat că se va exprima dintr-o capitală musulmană, fără a relua faptul că acest lucru se va întâmpla în primele 100 de zile.

Pentru a arăta că îşi va respecta promisiunile, el şi-a evocat decizia anunţată săptămâna trecută privind închiderea centrului de la Guantanamo în termen de un an. SUA sunt pregătite să lanseze un nou parteneriat pe baza respectului reciproc şi al interesului mutual" cu lumea musulmană, a precizat acesta.

"Ceea ce vom oferi lumii musulmane, în accepţiunea cea mai largă, este mâna prieteniei", a declarat el, pe fondul tensiunilor provocate de războiul din Irak şi politicile predecesorului său, George W. Bush.

El a promis că administraţia sa va face "foarte clar" distincţie între gruparea al-Qaida şi cei care pur şi simplu nu sunt de acord cu aceasta. În opinia lui, ultimele declaraţii ale liderilor al-Qaida arată că aceştia "par agitaţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici