Obama consideră un semn "pozitiv" alegerea lui Rohani, dar exclude anularea sancţiunilor

Preşedintele american Barack Obama notează semne "pozitive" prin alegerea preşedintelui iranian Hassan Rohani, mai ales în domeniul nuclear, dar exclude anularea sancţiunilor impuse Iranului, într-un interviu difuzat luni seara de postul public american de televiziune.

85 afișări
Imaginea articolului Obama consideră un semn "pozitiv" alegerea lui Rohani, dar exclude anularea sancţiunilor

Preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu cred că acest lucru traduce voinţa poporului iranian de a avansa în altă direcţie (...). Aveţi, în mod clar, în Iran, o sete de colaborare cu comunitatea internaţională într-un mod mai pozitiv", a declarat preşedintele american, intervievat de cel mai popular jurnalist PBS Charlie Rose.

Acest interviu a fost difuzat luni seara, dar a fost înregistrat duminică, la Casa Albă, înaintea plecării lui Obama la summitul G8 în Irlanda de Nord.

"Rohani, care a câştigat alegerile (prezidenţiale iraniene), şi-a exprimat, cred, interesul pentru o modificare a abordării Iranului în numeroase probleme internaţionale (...). Eu cred că este posibil ca iranienii să decidă să accepte oferta noastră de a avea o relaţie asupra unui mod mai serios şi mai substanţial", a adăugat Obama.

În urma întâlnirii sale cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul G8, Obama a declarat că Statele Unite şi Rusia sunt "prudent oprimiste" în privinţa "avansării dialogului" în dosarul nuclear iranian, după alegerea lui Rohani.

Iranul este acuzat de Occident şi Israel, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.

Negocierile cu Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) bat pasul pe loc de mai mulţi ani în privinţa problemei suspendării îmbogăţirii uraniului.

În prima sa conferinţă de presă, luni, preşedintele ales Rohani, care urmează să preia funcţia în august, a menţinut linia regimului islamic asupra acestui dosar, excluzând orice oprire a activităţilor de îmbogăţire a uraniului, dar s-a angajat la mai multă "transparenţă" asupra acestor activităţi.

Însă preşedintele Obama a respins orice diminuare a sancţiunilor impuse Teheranului.

"Sancţiunile pe care le-am aplicat - de exemplu cele mai dure sancţiuni economice aplicate vreodată Iranului - nu vor fi anulate, în lipsa unei măsuri semnificative care să arate comunităţii internaţionale că Iranul nu urmăreşte să se doteze cu arme nucleare", a avertizat preşedintele american.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici