Obama, considerat "propalestinian" de către israelieni

Majoritatea israelienilor consideră că administraţia americană este mai degrabă propalestiniană decât proisraeliană, relevă un sondaj de opinie publicat vineri de cotidianul Jersualem Post.

11 afișări
Imaginea articolului Obama, considerat "propalestinian" de către israelieni

Obama, considerat "propalestinian" de către israelieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre persoanele de origine evreiască chestionate, 50 la sută consideră că "administraţia este propalestiniană", 6 la sută cred că este "proisraeliană", iar 36 la sută o califică drept "neutră".

Studiul arată un reviriment clar la nivelul opiniei publice din Israel în comparaţie cu rezultatele unei anchete similare realizate la jumătatea lunii mai, înainte de discursul preşedintelui Barack Obama adresat lumii musulmane, la Cairo.

O majoritate relativă a israelienilor (31 la sută) aprecia atunci că politica sa este proisraeliană, 14 la sută o considerau propalestiniană, iar 40 la sută, neutră.

Pe de altă parte, o majoritate importantă a israelienilor (69 la sută) se opune opririi colonizării în Cisiordania ocupată, pe care Israelul intenţionează să o păstreze în cadrul unui eventual acord de pace cu palestinienii. Mai mult de un sfert (27 la sută) dintre persoanele interogate sunt în favoarea stopării acestei colonizări, în timp ce restul nu şi-a exprimat opinia, arată sondajul menţionat.

Problema opririi colonizării constituie unul dintre principalele motive ale dezacordului dintre Guvernul israelian care se opune acestei idei şi administraţia americană.

Sondajul a fost realizat în zilele de 16 şi 17 iunie, de un institut independent pe un eşantion reprezentativ alcătuit din 500 de persoane în rândul populaţiei evreieşti (80 la sută din totalul populaţiei) cu o marjă de eroare de 4,5 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici