Obama evocă posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a reiterat joi intenţia de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, evocând posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism.

17 afișări
Imaginea articolului Obama evocă posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism - VIDEO

Obama evocă posibilitatea detenţiei pe termen nelimitat a suspecţilor de terorism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un decret semnat la 22 ianuarie, preşedintele SUA şi-a luat anagajamentul de a închide Guantanamo până la 22 ianuarie 2010. El şi-a reiterat joi acest angajament, în pofida controverselor generate de acest subiect.

Obama a recunoscut într-un discurs la Washington că suspecţii de terorism deţinuţi la Guantanamo, care nu pot fi în prezent judecaţi, dar continuă să fie periculoşi, reprezintă "problema cea mai dificilă" pentru administraţia sa, în momentul în care ea încearcă să-şi ţină promisiunea de a închide baza din Cuba.

Obama a preconizat posibilitatea ca, după ce administraţia va epuiza toate recursurile, să rămână un anumit număr de indivizi "care nu pot să fie judecaţi pentru crimele trecute, dar care nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite".

"Nu voi elibera persoane care reprezintă un pericol pentru americani", a subliniat el.

"Costul pe care îl vom avea de plătit menţinând (Guantanamo) deschis ar depăşi de departe complicaţiile pe care le ridică închiderea sa", a spus Obama, în discursul său la Washington. "Suntem pe cale să curăţăm ceea ce este pur şi simplu un mare bazar", a declarat el.

Preşedintele american a susţinut joi ideea transferului de deţinuţi de la Guantanamo către închisori de înaltă securitate din Statele Unite, în pofida neliniştilor provocate de perspectiva unui transfer al acestor prizonieri pe teritoriul american.

"Vom încerca să transferăm anumiţi deţinuţi către genul de locaţii unde sunt deţinuţi toţi criminalii periculoşi şi violenţi în interiorul frontierelor noastre, închisori de înaltă securitate care asigură liniştea publicului. (...) Nimeni nu a evadat niciodată din una dintre închisorile noastre federale (supranumite) supermax, în care sunt deţinuţi sute de terorişti", a declarat Obama.

Pe de altă parte, preşedintele american s-a opus constituirii unei comisii independente privind practicile antiteroriste controversate din timpul administraţiei Bush. Obama a remarcat că "unii americani sunt furioşi când se gândesc la acţiunile ultimilor opt ani". Dar el a afirmat necesitatea de "concentrare pe viitor".



Dacă unii solicită crearea unei comisii independente, "m-am opus creării unei astfel de comisii pentru că eu cred că instituţiile democratice existente sunt suficient de puternice pentru ca justiţia să fie respectată", a spus Obama.

El a subliniat că aceasta nu exclude anchete din partea Congresului sau a Departamentului Justiţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici