Obama îl va nominaliza pe Jack Lew pentru funcţia de secretar al Trezoreriei

Preşedintele Barack Obama îl va nominaliza joi în funcţia de secretar al Trezoreriei pe secretarul general al Casei Albe Jack Lew, în locul lui Timothy Geithner, a anunţat un oficial american.

101 afișări
Imaginea articolului Obama îl va nominaliza pe Jack Lew pentru funcţia de secretar al Trezoreriei

Jack Lew (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama îşi va anunţa opţiunea la ora locală 13.30 (20.30, ora României), la Casa Albă, în contextul în care preşedintele continuă să îşi formeze echipa pentru al doilea mandat, care începe pe 20 ianuarie, a precizat acest oficial. Nominalizarea lui Lew urmează să fie confirmată ulterior de către Senat.

"Jack Lew va aduce o experienţă impresionantă, acumulată în sectoarele public şi privat, de peste trei decenii, dar şi o expertiză economică în acest post important", a declarat oficialul.

"Cunoaşterea profundă a problemelor economice şi internaţionale îi va permite să abordeze încă de la început provocările cu care se confruntă economia (americană) atât în Statele Unite, cât şi în străinătate", a subliniat el.

Lew, în vârstă de 57 de ani, are o experienţă îndelungată a politicii Washingtonului. El a fost directorul Biroului pentru Buget al Casei Albe (OMB), în două rânduri, în mandatul preşedintelui Bill Clinton, la sfârşitul anilor '90, când a pilotat o perioadă scurtă de revenire a Statelor Unite la un excedent bugetar, şi de peste un an în mandatul lui Obama.

El se va confrunta imediat cu necesitatea de a obţine, fără întârziere, o creştere a limitei legale a datoriei publice (16.394 de miliarde de dolari).

De la 31 decembrie, statul funcţionează imediat sub această limită, cu ajutorul unor măsuri excepţionale, menite să permită o amânare, dar nu va putea să continue să funcţioneze în acest fel începând de la sfârşitul lui februarie.

Nominalizarea sa are loc în aceeaşi săptămână cu cea a senatorului republican Chuck Hagel la conducerea Pentagonului, dar şi a consilierului preşedintelui în lupta împotriva terorismului John Brennan ca director CIA, ambele luni, considerate posturi cruciale în cadrul echipei în domeniul securităţii naţionale pe care Barack Obama o doreşte în al doilea mandat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici