OBAMA, în scădere de popularitate. Scandalurile care au afectat imaginea preşedinţiei americane

Cota de încredere a populaţiei faţă de preşedintele american Barack Obama a scăzut semnificativ la începutul lunii, marcată de o serie de controverse legate de autoritatea fiscală, atacul de la Benghazi şi supravegherea jurnaliştilor, potrivit unui sondaj publicat joi.

455 afișări
Imaginea articolului OBAMA, în scădere de popularitate. Scandalurile care au afectat imaginea preşedinţiei americane

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit anchetei Quinnipiac, 49% dintre persoanele intervievate au o opinie negativă asupra modului în care guvernează Obama, în timp ce 45% îl aprobă. Este vorba despre o inversare în raport cu 1 mai, când 48% aprobau acţiunile preşedintelui, iar 45% le respingeau.

Fiscul american (IRS) a recunoscut la 10 mai că cererile de regimul fiscal de neimpozitate, venind din partea grupurilor conservatoare, precum mişcarea de extremă dreapta "Tea Party", au făcut obiectul unui tratament administrativ "neadecvat", de lungă durată şi foarte profund, în timp ce grupurile de stânga nu au fost supuse aceluiaşi tratament.

Scandalul a declanşat o furtună politică, republicanii considerând că acestea sunt tentative de intimidare din partea administraţiei Obama, al cărei inamic declarat este "Tea Party". Casa Albă a afirmat că nu ştia nimic despre această urmărire şi că fiscul este o agenţie independentă.

Republicanii, care acuză de mai multe luni Casa Albă că ar fi căutat să minimalizeze caracterul "terorist" al atacului de la Benghazi, în Libia, unde patru americani, printre care şi ambasadorul, şi-au pierdut viaţa în septembrie 2012, se declară între altele mulţumiţi de publicarea a o sută de pagini de corespondenţă internă, care demonstrează elaborarea unor "elemente de limbaj" destinate publicului în urma atentatului.

Administraţia Obama s-a aflat în defensivă după dezvăluirile asupra confiscării desfăşurătoarelor telefonice ale agenţiei Associated Press (AP) şi supravegherea unui jurnalist de la Fox News, în legătură cu nişte cazuri distincte de scurgeri de informaţii. Democraţii din Congres au reluat discuţiile privind proiectul de lege referitor la protejarea surselor reporterilor.

Potrivit Quinnipiac, persoanele intervievate au o opinie negativă în ceea ce-l priveşte pe Obama şi modul cum a gestionat acestei trei dosare, 51% pentru atacul de la Benghazi şi IRS, iar 55% dintre ei pentru scandalul AP.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici