Obama îşi majorează avantajul faţă de McCain în intenţiile de vot

Democratul Barack Obama şi-a majorat avantajul faţă contracandidatul său republican John McCain, cei doi fiind creditaţi cu 53 şi, respectiv, 45 la sută din intenţiile de vot ale alegătorilor care şi-au anunţat dorinţa de a merge la urne, potrivit unui sondaj publicat, luni, de CNN.

13 afișări
Imaginea articolului Obama îşi majorează avantajul faţă de McCain în intenţiile de vot

Obama îşi majorează avantajul faţă de McCain în intenţiile de vot (Imagine: Mediafax/AFP)

Avantajul de care se bucură Obama, în raport de 56 la 42 la sută din preferinţe, este însă mult mai semnificativ în rândul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, dar care nu şi-au manifestat intenţia de a vota.

Un sondaj similar dat publicităţii la 22 septembrie releva un avantaj de patru puncte pentru candidatul democrat în rândul persoanelor care şi-au manifestat intenţia de a vota şi de cinci puncte printre alegătorii înscrişi.

Circa 60 la sută dintre americani, indiferent de intenţia lor de vot, apreciază că senatorul de Illinois va câştiga alegerile prezidenţiale, în timp ce 37 la sută consideră că victoria va reveni lui McCain.

Dacă 80 la sută dintre respondenţi apreciază că partenerul lui Obama în cursa pentru Casa Albă, Joe Biden, dispune de toate calităţile necesare preluării funcţiei de preşedinte, în caz de necesitate, doar 43 de procente împărtăşind această opinie în cazul lui Sarah Palin.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-5 octombrie pe un eşantion de 1.006 persoane. Marja de eroare este de plus/minus 3,5 la sută în rândul persoanelor care şi-au manifestat intenţia de a merge la vot şi de plus/minus trei procente în rândul celor înscrişi.

Potrivit barometrului cotidian oferit de institutul Gallup, Barack Obama era creditat, luni, cu un avans de opt puncte faţă de John McCain, în raport de 40 la 42 la sută din preferinţele electorale. Aceasta este cea de-a zecea zi consecutiv când Obama se bucură de un "avans important" în intenţiile de vot, subliniază institutul american.

Senatorul democrat nu a mai menţinut un astfel de avantaj pentru o perioadă atât de lungă din luna iunie, potrivit Galup. Sondajul publicat luni a fost realizat la sfârşitul săptămânii trecute, după dezbaterea televizată între Sarah Palin şi Jose Biden şi după planul de salvare a sistemului bancar american aprobat de Camera Reprezentanţilor.

Rezultatele sondajului sugerează că nici unul din cele două evenimente nu a avut un impact asupra electoratului, apreciază Gallup.

Barometrul cotidian al Gallup a fost realizat pe un eşantion de 2.744 de persoane, marja de eroare fiind de plus/minus două puncte.

Alte institute de sondare a opiniei publice au prezentat, luni, rezultate similare. Potrivit institutului Rasmussen, Obama îl devansează pe McCain în raport de 52 la 44 la sută din intenţiile de vot, în timp ce Diego/Hotline şi GW/Battleground relevă un raport de 47 la 41 şi, respectiv, 50 la 43 la sută din intenţiile de vot în favoarea candidatului democrat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici