Obama: Noile sancţiuni demonstrează că Rusia nu poate acţiona în Ucraina în deplină impunitate. Putin: Sancţiunile afectează grav relaţiile ruso-americane

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri că impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei demonstrează că Moscova nu poate rămâne nepedepsită pentru acţiunile sale în Ucraina, relatează AFP. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi că sancţiunile impuse de Washington împotriva Moscovei afectează grav relaţiile ruso-americane, ducându-le "într-un impas", relatează agenţia rusă Itar-Tass.

791 afișări
Imaginea articolului Obama: Noile sancţiuni demonstrează că Rusia nu poate acţiona în Ucraina în deplină impunitate. Putin: Sancţiunile afectează grav relaţiile ruso-americane

Obama: Noile sancţiuni demonstrează că Rusia nu poate acţiona în Ucraina în deplină impunitate. Putin: Sancţiunile afectează grav relaţiile ruso-americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce aşteptăm este ca liderii ruşi să-şi dea seama încă o dată că acţiunile lor în Ucraina au consecinţe, în special, afectarea economiei ruse şi o izolare diplomatică crescândă", a declarat Obama într-un discurs la Casa Albă.

El a afirmat că "în colaborare cu aliaţii noştri (...), am spus clar Rusiei că trebuie să oprească fluxul de armament şi de combatanţi la frontiera (ruso-ucraineană) şi să exercite presiuni asupra separatiştilor, pentru a-i determina să elibereze ostaticii şi să susţină un armistiţiu de încetare a focului".

"Până în prezent, Rusia nu a luat niciuna din aceste măsuri", a subliniat preşedintele american, adăugând că "susţinerea oferită separatiştilor de către Rusia şi încălcarea suveranităţii Ucrainei continuă".

Putin: Sancţiunile impuse de SUA afectează grav relaţiile ruso-americane

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi că sancţiunile impuse de Washington împotriva Moscovei afectează grav relaţiile ruso-americane, ducându-le "într-un impas", relatează agenţia rusă Itar-Tass.

"În ceea ce priveşte aceste măsuri, pot spune că ele au, de obicei, un efect bumerang şi, fără îndoială, duc relaţiile ruso-americane într-un impas, le afectează foarte grav", a declarat Putin.

"Sunt convins că aceste sancţiuni dăunează intereselor strategice ale statului şi poporului american", a adăugat el.

Preşedintele rus a subliniat că "avem porţile deschise pentru procesul de negocieri, pentru a găsi o ieşire din această situaţie".

"Sper că bunul simţ şi dorinţa de a soluţiona problemele pe cale diplomatică vor prevala", a afirmat Putin.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au decis miercuri seara să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

Printre cei vizaţi de sancţiunile americane se numără gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank şi autorităţile separatiste de la Doneţk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane.

Rusia a apreciat joi că noile sancţiuni adoptate de Statele Unite sunt "scandaloase" şi "total inacceptabile", promiţând să le răspundă prin măsuri "dureroase".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici