Obama s-a angajat să lupte împotriva al-Qaida, oriunde s-ar afla

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a luat marţi angajamentul de a lupta împotriva reţelei al-Qaida oriunde s-ar afla şi a dezvăluit că organizaţia teroristă a fost deja diminuată în mod sever.

15 afișări
Imaginea articolului Obama s-a angajat să lupte împotriva al-Qaida, oriunde s-ar afla

Obama s-a angajat să lupte împotriva al-Qaida, oriunde s-ar afla (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă el a spus că nu poate garanta că Statele Unite nu vor fi din nou atacate, aşa cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001, şi a făcut apel la hotărâre şi la vigilenţă în lupta antiteroristă.

"Statele Unite şi aliaţii lor au adresat un mesaj fără ambiguitate: vom lovi al-Qaida oriunde s-ar afla, nu vom ezita, suntem pe cale să dezvoltăm capacităţile şi cooperarea necesare pentru a interzice formarea fie şi a celui mai mic sanctuar care să servească la ameninţarea Americii şi a aliaţilor săi", a spus Obama într-un scurt discurs la Centrul Naţional de Luptă Antiteroristă, la McLean (Virginia), în apropiere de Washington.

Al-Qaida şi reţelele teroriste reprezintă "principala ameninţare pentru americani", a continuat el.

Printr-o "presiune neîncetată", liderii al-Qaida au suferit "pierderi majore"."Al-Qaida şi aliaţii săi nu şi-au pierdut doar capacităţi operaţionale, ci şi-au pierdut şi din legitimitate şi credibilitate", a spus preşedintele, referindu-se la meritele diplomaţiei administraţiei sale, care constau în a oferi o "imagine pozitivă a Americii" în întreaga lume.

Totuşi, al-Qaida plănuieşte în continuare atentate şi "nimeni nu va putea promite vreodată că teritoriul american nu va mai fi atacat niciodată", a admis el.

Obama a dezvăluit că ameninţarea este prezentă în numeroase locuri din lume. Între altele, el a citat Pakistanul. Însă, Barack Obama a omis Afganistanul, în timp ce au loc dezbateri puternice privind suplimentarea trupelor americane în această ţară, în care situaţia a continuat să se degradeze în ultimele luni.

Una dintre problemele foarte puternic dezbătute constă în gravitatea ameninţării reprezentate de al-Qaida în Afganistan şi necesitatea de a lupta împotriva talibanilor pentru a-i împiedica să ofere din nou refugiu acestei organizaţii teroriste într-o ţară din care au fost organizate atentatele de la 11 sepembrie împotriva Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici