Obama s-a angajat să răspundă până miercuri acuzaţiilor de spionare a Braziliei

Preşedintele american Barack Obama s-a angajat să răspundă până miercuri Guvernului brazilian cu privire la acuzaţii de spionare a Brazilie, a anunţat preşedinta braziliană Dilma Rousseff vineri, într-o postare pe blogul preşedinţiei.

107 afișări
Imaginea articolului Obama s-a angajat să răspundă până miercuri acuzaţiilor de spionare a Braziliei

Obama s-a angajat să răspundă până miercuri acuzaţiilor de spionare a Braziliei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Rousseff, "preşedintele american a declarat că îşi va asuma direct şi personal responsabilitatea anchetei asupra acestor acuzaţii de spionaj", potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi interceptat comunicaţii pe Internet ale lui Rousseff şi unor colaboratori apropiaţi ai acesteia.

Obama a făcut aceste promisiuni în cursul unei întâlniri, joi seara, înaintea cinei de lucru oferite în cadrul summitului G20, la Sankt Petersburg, în Rusia.

Şeful diplomaţiei braziliene Luiz Alberto Figueiredo, urmează să o întâlnească miercuri pe Susan Rice, consiliera pentru probleme de Securitate Naţională a Statelor Unite, cu scopul de a discuta despre caz, a adăugat Rousseff, avertizând că vizita sa la Washington, pe 23 octombrie, "depinde de condiţiile politice stabilite de domnul Obama".

Preşedinţia braziliană a anunţat joi amânarea vizitei echipei care urma să pregătească vizita de stat a lui Rousseff în Statele Unite, în aşteptarea unor explicaţii americane cu privire la această afacere.

Aceste acuzaţii au fost formulate în urma dezvăluirii unor documente aparţinând serviciilor secrete americane (NSA), deţinute de fostul consultant informatic al serviciilor americane Edward Snowden. Acesta este inculpat pentru spionaj în Statele Unite, după ce a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în lume. În prezent, el este refugiat în Rusia. Snowden a cedat documente jurnalistului Glenn Greenwald, care trăieşte în Brazilia.

Rousseff a mai declarat că propune ONU o nouă guvernanţă împotriva încălcării comunicaţiilor private.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici