Obama salută retragerea din Irak şi moartea lui Osama ben Laden

Preşedintele american Barack Obama şi-a început marţi discursul anual asupra stării Uniunii exprimându-şi mulţumirea pentru faptul că militarii americani nu mai luptă în Irak şi că liderul Al-Qaida Osama ben Laden nu "mai reprezintă o ameninţare" la adresa Statelor Unite.

125 afișări
Imaginea articolului Obama salută retragerea din Irak şi moartea lui Osama ben Laden

Barack Obama (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Pentru prima dată în nouă ani, nu mai sunt americani aflaţi în luptă în Irak. Pentru prima dată în două decenii, Osama ben Laden nu mai reprezintă o ameninţare la adresa acestei ţări", a declarat el, subliniind asupra acestor două succese ale politicii Apărării.

"Majoritatea principalilor lideri Al-Qaida au fost învinşi", a dat el asigurări, referindu-se la eliminarea în Yemen, în 2011, a lui Anwar al-Awlaki, un imam radical americano-yemenit, lider al reţelei din vestul Pakistanului.

În urma retragerii a aproximativ 50.000 de militari americani din Irak, armata şi serviciile de informaţii au putut să se recentreze asupra priorităţilor lor şi să producă "lovituri decisive" reţelei teroriste Al-Qaida, în opinia sa.

"Mulţumită acestei poziţii de forţă", Statele Unite au putut începe să reducă amploarea angajamentului lor în Afganistan, unde "elanul talibanilor a fost înfrânt", a comentat preşedintele, reafirmând că aproximativ 23.000 de militari americani vor fi repatriaţi până la sfârşitul anului.

În prezent, în Afganistan sunt mobilizaţi aproximativ 90.000 de militari americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici