Obama se detaşează net de Mitt Romney în două state cruciale pentru alegerile americane

Barack Obama se detaşează net, într-un sondaj publicat miercuri, de adversarul său republican Mitt Romney în două state considerate ca fiind cele mai importante pentru alegerile din 6 noiembrie, Florida şi Ohio, unde diferenţa a ajuns la 10 puncte.

295 afișări
Imaginea articolului Obama se detaşează net de Mitt Romney în două state cruciale pentru alegerile americane

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama şi Romney se aflau amândoi în campanie, miercuri, în Ohio (nord), stat care dă adeseori "tonul" alegerilor prezidenţiale, potrivit unei ştiri de ultimă oră. În istoria recentă, niciun republican nu a reuşit să câştige Casa Albă fără să fi obţinut victoria în această regiune.

Dar Romney, cu cinci săptămâni şi şase zile înaintea alegerilor, ar fi votat doar de 43 la sută dintre alegătorii din Ohio, potrivit unei anchete realizate de New York Times, CBS şi universitatea Quinnipiac. Preşedintele în exerciţiu ar obţine 53 la sută din sufragii.

Obama, care spre deosebire de adversarul său, a beneficiat de o creştere în intenţiile de vot după convenţia naţională a partidului său, ar obţine 53 la sută în Florida (sud-est), în timp ce republicanul este creditat cu 44 la sută din voturi în acest stat care a decis alegerile din 2000, potrivit aceluiaşi sondaj.

Această anchetă a fost realizată în perioada 18-25 septembrie, în timp ce popularitatea lui Romney scădea în sondaje din cauza înregistrării video publicate pe site-ul revistei de stânga Mother Jones, în care acesta vorbea despre mentalitatea de "victimă" a 47 la sută dintre americani, care nu îşi plătesc impozitele şi care îl preferă pe Obama.

Precedentul sondaj, de la sfârşitul lui august, îi acorda 6 puncte avans lui Obama în Ohio (50 la sută la 44 la sută) şi 3 în Florida (49 la sută faţă de 46 la sută), procente care se încadrau însă în marja de eroare, ceea ce nu se întâmplă şi cu cele publicate miercuri.

Alegerile prezidenţiale americane au loc stat cu stat, în baza unui sistem de vot universal indirect. Acest dispozitiv acordă o importanţă disproporţionată unui număr de 12 teritorii care pot, teoretic, să încline balanţa de o parte sau de alta. Astfel, candidaţii îşi concentrează ofensiva în aceste state.

În 2008, Obama a câştigat atât în Ohio, cât şi în Florida, asigurându-şi o victorie uşoară la nivel naţional în faţa adversarului său din perioada respectivă, John McCain.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici