Obama şi-a exprimat profunda îngrijorare privind violenţele din Egipt

Barack Obama şi-a exprimat joi "profunda îngrijorare" după protestele care s-au soldat cu şapte morţi în Egipt, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Mohamed Morsi, a declarat Casa Albă într-un comunicat citat de AFP.

117 afișări
Imaginea articolului Obama şi-a exprimat profunda îngrijorare privind violenţele din Egipt

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american i-a mai transmis lui Morsi că este "esenţial ca liderii egipteni de toate orientările să pună deoparte divergenţele pentru a se înţelege asupra mijloacelor de dezvoltare a Egiptului".

"Preşedintele Obama l-a sunat pe preşedintele Morsi astăzi pentru a îi împărtăşi 'profunda îngrijorare' cu privire la morţii şi răniţii din timpul manifestaţiilor din Egipt", a precizat purtătorul de cuvânt al executivului american Jay Carney în comunicat.

Obama a încurajat apelul la dialog lansat de Mohamed Morsi, care a propus reuniunea tuturor partidelor politice sâmbătă, însă a adăugat că aceste întâlniri "trebuie să se ţină fără condiţii prealabile" şi că liderii partidelor de opoziţie trebuie să participe.

De asemenea, preşedintele american a "reînnoit susţinerea Statelor Unite pentru poporul egiptean şi eforturile acestora pentru o tranziţie către o democraţie care respectă drepturile tuturor egiptenilor".

Denunţând o derivă dictatorială, opoziţia egipteană solicită retragerea decretului de la 22 noiembrie prin care Morsi şi-a acordat prerogative sporite, precum şi renunţarea la referendumui privind proiectul de Constituţie acuzat că nu oferă garanţii pentru liberatea de expresie şi cea religioasă.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, confruntările din apropierea palatului prezidenţial s-au soldat cu şapte morţi şi sute de răniţi, conform autorităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici