Obama: Situaţia economiei americane s-ar putea înrăutăţi în cazul victoriei republicanilor

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat luni că Statele Unite riscă să ajungă într-o situaţie economică "foarte, foarte dificilă", dacă republicanii câştigă alegerile legislative de marţi, aşa cum preconizează sondajele.

29 afișări
Imaginea articolului Obama: Situaţia economiei americane s-ar putea înrăutăţi în cazul victoriei republicanilor

Obama: Situaţia economiei americane s-ar putea înrăutăţi în cazul victoriei republicanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o ultimă pledoarie înainte de alegeri legislative ce s-ar putea traduce printr-o înfrângere a taberei sale democrate, Obama a recunoscut, la postul de radio WDAS-FM din Philadelphia (Pennsylvania), că "este un scrutin dificil, pentru că trecem printr-o perioadă foarte dificilă în ultimii doi ani".

"Şomajul este încă ridicat, oamenii sunt în mod evident nemulţumiţi de ritmul refacerii economice, chiar dacă am salvat economia de la o a doua recesiune", a apreciat Obama. Nivelul oficial al şomajului în Statele Unite este în prezent de 9,6 la sută, printre cele mai înalte din ultimii 30 de ani.

"Dar adevărul este că suntem în curs de a face progrese (...) Toate statisticile arată să suntem pe drumul cel bun", a afirmat preşedintele.

După un turneu pe întreg teritoriul Statelor Unite, încheiat duminică, Obama a rămas luni la Casa Albă pentru a da interviuri pentru posturile locale de radio şi pentru a-i încerca să îi motiveze până la capăt pe militanţii democraţi.

Potrivit preşedintelui, americanii vor trebui să răspundă marţi la întrebarea: "Vom continua pe această cale sau ne vom răzgândi şi vom reveni la situaţia care ne-a adus în această încurcătură ?", într-o aluzie la cei opt ani de preşedinţie republicană a lui George W. Bush.

"Oricât de greu ar fi în acest moment, cel puţin mergem în direcţia bună. Dacă ne răzgândim, va dura mult timp până când se va ajunge la o situaţie în care oamenii să îşi poată dezvolta talentele şi micile întreprinderi să poată creşte", a subliniat Obama.

"Ne-am putea afla într-o situaţie foarte, foarte dificilă", a continuat el, avertizând că votul de marţi va avea "consecinţe pentru deceniile viitoare".

"Trebuie să existe o participare bună" în favoarea candidaţilor democraţi, a spus Obama. "Dacă ceilalţi (republicanii) dau dovadă de mai mult entuziasm, am putea avea probleme în ceea ce priveşte progresul acestei ţări", a avertizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici