Obama: Strategiile de reprimare nu mai funcţionează în Orientul Mijlociu

Strategiile de reprimare nu mai funcţionează în Orientul Mijlociu, a dat asigurări preşedintele SUA, Barack Obama, referindu-se la revoltele din lumea arabă.

201 afișări
Imaginea articolului Obama: Strategiile de reprimare nu mai funcţionează în Orientul Mijlociu

Obama: Strategiile de reprimare nu mai funcţionează în Orientul Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Evenimentele din ultimele şase luni ne demonstrează că strategiile de reprimare nu mai funcţionează", a spus liderul de la Casa Albă.

"Televiziunile prin satelit şi Internetul furnizează ferestre către lume, o lume care face progrese uimitoare în locuri precum India, Indonezia şi Brazilia", adaugă Obama.

"Telefoanele mobile şi reţelele sociale le permit tinerilor să stabilească legături. A apărut astfel o nouă generaţie, iar vocea sa ne spune că schimbarea nu poate fi refuzată", a subliniat preşedintele SUA.

Obama promite o schimbare de abordare a Statelor Unite faţă de Orientul Mijlociu

Preşedintele SUA a promis joi o schimbare de abordare a Statelor Unite faţă de Orientul Mijlociu, subliniind că Washingtonul este de partea manifestaţiilor prodemocratice.

În lipsa unei schimbări de abordare, Statele Unite se vor confrunta cu o ruptură de lumea arabă, a subliniat Obama.

"Statele Unite susţin o serie de drepturi universale, valabile peste tot, la Bagdad, la Damasc, la Sanaa sau la Teheran", a spus liderul american, evocând situaţia revoltelor din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii şi anunţând un plan de ajutor economic de miliarde de dolari, destinat iniţial Egiptului şi Tunisiei pentru procesul de tranziţie la democraţie.

Referindu-se la reprimarea revoltelor, Barack Obama consideră că exemplul "cel mai extrem este Libia, unde Muammar Kadhafi a iniţiat un război împotriva propriului popor, promiţând să îi vâneze ca pe şobolani".

"Fără intervenţia NATO, mii de civili ar fi fost ucişi", a spus Obama.

"Poporul sirian şi-a arătat curajul cerând tranziţia spre democraţie. Preşedintele Bashar al-Assad trebuie să aleagă: fie va coordona tranziţia, fie va pleca", a spus Obama.

Preşedintele SUA a cerut încetarea violenţelor contra protestatarilor, eliberarea deţinuţilor politici şi accesul organizaţiilor umanitare în oraşe precum Derra (Siria).

"Domnul al-Assad şi regimul său vor continua să fie contestaţi din interior şi izolaţi în exterior", a continuat liderul de la Casa Albă, acuzând Siria că urmează "modelul iranian", reprimând manifestaţiile.

Referindu-se la Bahrain, un aliat al SUA, Obama a solicitat un dialog real între putere şi opoziţie, reamintind că preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, trebuie să respecte angajamentele privind tranziţia puterii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici