Obama: SUA au "împiedicat un masacru" în Libia, dar trebuie să evite erorile din Irak

Preşedintele american, Barack Obama, şi-a justificat luni hotărârea de a interveni în Libia, afirmând că aceasta a "împiedicat un masacru" şi a apreciat că Statele Unite trebuie să acţioneze atunci când interesele şi valorile lor sunt ameninţate.

30 afișări
Imaginea articolului Obama: SUA au "împiedicat un masacru" în Libia, dar trebuie să evite erorile din Irak

Obama: SUA au "împiedicat un masacru" în Libia, dar trebuie să evite erorile din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs, transmis în direct, liderul american a recunoscut că o tranziţie democratică în Libia va fi o "sarcină dificilă" şi i-a avertizat pe americani contra unei reeditări a "erorilor" comise de ţara sa în Irak.

La mai bine de o lună de la izbucnirea insurecţiei în Libia şi în cea de a zecea zi a operaţiunilor militare ale coaliţiei internaţionale, preşedintele a încercat să apere necesitatea acestei noi intervenţii în Orientul Mijlociu.

"Conştienţi de riscurile şi costurile unei acţiuni militare, suntem, în mod natural, reticenţi să utilizăm forţa pentru a rezolva problemele internaţionale. Dar, atunci când interesele şi valorile noastre sunt ameninţate, avem responsabilitatea să acţionăm", a declarat Obama în acest discurs susţinut la Universitatea pentru Apărare Naţională, la Washington.

"Este ceea ce s-a întâmplat în Libia", a continuat el, subliniind că "de generaţii, Statele Unite joacă un rol unic de punct de ancoraj al securităţii mondiale şi de apărător al libertăţii".

"În doar o lună, Statele Unite şi partenerii lor internaţionali au mobilizat o largă coaliţie, au obţinut un mandat internaţional pentru protejarea civililor, au oprit o armată în marş, au împiedicat un masacru, au stabilit o zonă de interdicţie aeriană", a subliniat el.

"Unele ţări se pot face că nu aud atrocităţile din alte ţări. Statele Unite sunt diferite. În calitate de preşedinte, am refuzat să văd imagini ale masacrelor înainte de a acţiona", a pledat el.

În cazul libian, a remarcat el, comunitatea internaţională a trebuit să hotărască să acţioneze, după ce liderul libian, Muammar Kadhafi, a jurat "că nu va arăta milă faţă de poporul său". "I-a comparat cu nişte şobolani şi a ameninţat că va umbla din uşă în uşă pentru a-i pedepsi (...). Am refuzat ca acest lucru să se întâmple", a declarat el.

Dar preşedintele a rămas fidel direcţiei anunţate de la începutul conflictului, precizând că nici nu intră în discuţie o depăşire a mandatului ONU, pentru a se încerca o îndepărtare de la putere a liderului libian, cu forţa.

"Evident, nu există nicio îndoială că Libia şi lumea vor fi mai bune dacă (Muammar) Kadhafi nu ar mai fi la putere (...). Dar a extinde misiunea noastră, pentru a include în ea (obiectivul unei) schimbări de regim, ar fi o eroare", a apreciat el, dând ca exemplu precedentul din Irak, invadat în 2003 de Statele Unite şi Marea Britanie.

"Acolo, schimbarea de regim a durat opt ani, a costat mii de vieţi americane şi irakiene şi aproximativ 1.000 de miliarde de dolari. Ne ne putem permite să repetăm acest lucru în Libia", a insistat el.

Cu o zi înainte de reuniunea Grupului de Contact pentru Libia, la Londra, care va reflecta la perioada "post-Kadhafi", Obama, care a discutat anterior, într-o videoconferinţă, cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, a avertizat, totodată, că o tranziţie democratică va constitui o "sarcină dificilă".

Americanii par sceptici faţă de atacurile din Libia. Doar 47 la sută dintre ei le susţin, potrivit unui sondaj, publicat la 22 martie, de Institutul Gallup, care remarcă faptul că acesta este cel mai slab nivel în favoarea unei intervenţi în străinătate din ultimii 40 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici