Obama va anunţa o reformă a tribunalelor de excepţie de la Guantanamo

Preşedintele american, Barack Obama, va anunţa vineri o reformă a tribunalelor militare însărcinate cu judecarea suspecţilor de terorism, implementate în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a declarat joi seara un oficial.

17 afișări
Imaginea articolului Obama va anunţa o reformă a tribunalelor de excepţie de la Guantanamo

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Conform oficialului, care a solicitat anonimatul, Obama a decis să reinstituie comisiile militare create de predecesorul său, îmbunătăţind în acelaşi timp garanţiile legale ale deţinuţilor.

La scurt timp după învestitura sa în ianuarie, preşedintele Obama a suspendat până la sfârşitul lui mai tribunalele militare de excepţie de la Guantanamo. Noul preşedinte semnase de asemenea un decret prin care ordona închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo până la 22 ianuarie 2010.

Noul cadru legal prevede restricţii privind utilizarea mărturiilor indirecte împotriva deţinuţilor. Acesta trebuie de asemenea să modereze dovezile pe care CIA le-a obţinut prin tehnici de interogare controversate, precum simularea înecului.

Reforma va viza inclusiv cinci deţinuţi suspectaţi că au jucat un rol-cheie în atentatele de la 11 septembrie 2001, printre care Khalid Sheikh Mohammed, organizatorul autoproclamat al atacurilor.

Wall Street Journal anunţa joi că administraţia Obama ia în considerare transferarea pe teritoriul SUA a anumitor deţinuţi de la baza Guantanamo.

Devenit un simbol controversat al "războiului împotriva terorismului" al fostului preşedinte George W. Bush, Guantanamo este situată la o bază navală pe care SUA o ocupă în Cuba de la începutul secolului al XX-lea.

În şapte ani, aproape 800 de bărbaţi şi adolescenţi au fost ţinuţi la Guantanamo, dintre care doar circa 20 au fost inculpaţi pentru crime de război şi trei au fost judecaţi de tribunalele de excepţie. În prezent mai sunt 241 de deţinuţi, dintre care 60 pot fi eliberaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici