Obama va emite o ordonanţă pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Barack Obama, intenţionează să emită o ordonanţă executivă, în prima zi de mandat, prin care va decide închiderea penitenciarului de la Guantanamo Bay, afirmă oficiali din cadrul echipei de tranziţie citaţi de ediţia electronică a New York Times.

12 afișări
Imaginea articolului Obama va emite o ordonanţă pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo

Obama va emite o ordonanţă pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însă experţii sunt de părere că eliberarea sau transferul deţinuţilor de la Guantanamo va dura câteva luni, posibil chiar un an. Un oficial din echipa de tranziţie admite că transferul în alte ţări a celor 248 de suspecţi rămaşi la Guantanamo într-adevăr va dura câteva luni.

 

Echipa lui Barack Obama pare hotărâtă să ordone şi suspendarea imediată a sistemului judiciar militar creat pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo. Se pare că noua administraţie a respins chiar propunerea de deţinere pe termen nedefinit în Statele Unite a suspecţilor care nu vor fi eliberaţi. Administraţia George W. Bush insistase că o astfel de măsură era necesară pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo.

Barack Obama a spus în mod repetat că doreşte închiderea controversatului penitenciar. Dar într-un interviu acordat duminică, preşedintele-ales a recunoscut că procesul va fi îndelungat: "Este mult mai dificil decât cred mulţi oameni. Ar fi greu să fie închis în primele 100 de zile ale noii administraţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici