Obama vrea reglementări stricte privind utilizarea dronelor civile, după incidentul de la Casa Albă

Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat crearea unei comisii care să reglementeze strict zborurile dronelor civile, după ce un astfel de aparat s-a prăbuşit în curtea Casei Albe.

226 afișări
Imaginea articolului Obama vrea reglementări stricte privind utilizarea dronelor civile, după incidentul de la Casa Albă

Obama vrea reglementări stricte privind utilizarea dronelor civile, după incidentul de la Casa Albă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Utilizarea dronelor recreative nu este reglementată deloc", a spus Obama indignat.

"O dronă de genul celei prăbuşite la Casa Albă poate fi cumpărată de oriunde", a explicat preşedintele SUA.

"Aceste drone le pot fi extrem de utile fermierilor şi iubitorilor de natură, dar trebuie să existe instanţe de reglementare. Am cerut agenţiilor guvernamentale avizate să iniţieze dialogul cu toate părţile pentru a se asigura că aceste aparate nu reprezintă niciun pericol şi nu creează intruziuni în viaţa privată", a subliniat Obama.

O dronă civilă cu lungimea de 60 de centimetri s-a prăbuşit în cursul nopţii de duminică spre luni în curtea Casei Albe, a anunţat serviciul american de pază şi protecţie Secret Service, susţinând că aparatul nu reprezenta pericol, deşi presa şi experţii ridică serioase semne de întrebare. "Un aparat de zbor cu lungimea de circa 60 de centimetri s-a prăbuşit în cursul nopţii de duminică spre luni în curtea Preşedinţiei SUA", a declarat Brian Leary, purtătorul de cuvânt al Secret Service. "Un ofiţer de securitate a auzit şi a văzut aparatul care zbura la joasă altitudine în jurul orei 3.00 dimineaţa. Drona s-a prăbuşit şi a fost găsită pe pajiştea din partea de sud-est a curţii Casei Albe", a explicat Leary. "Dispozitivul nu a reprezentat niciun pericol. A fost demarată o investigaţie pentru a se stabili originea acestui dispozitiv de zbor, unul comercial, pentru a afla motivele incidentului şi autorii", a subliniat Leary.

Preşedintele Barack Obama şi soţia sa nu se aflau în Casa Albă în momentul incidentului, fiind în India. Nu se ştie dacă cele două fiice ale cuplului prezidenţial, Sasha şi Malia, împreună cu bunica lor erau în reşedinţă.

Un angajat al unei agenţii guvernamentale americane a recunoscut că este proprietarul dronei prăbuşite în curtea Casei Albe, explicând că a fost un accident, relatează ziarul The New York Times. Angajatul guvernamental, care nu lucrează pentru Preşedinţie, a mărturisit că manevra aparatul de zbor, în jurul orei 3.00 dimineaţa, în zona Bulevardului Pennsylvania din Washington DC, dar a pierdut controlul, iar drona s-a prăbuşit.

Bărbatul colaborează cu FBI şi Secret Service în investigaţie.

Experţii şi presa au ridicat serioase semne de întrebare în legătură cu securitatea complexului prezidenţial american, după o serie de incidente petrecute în ultima vreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici