Observatorii independenţi anunţă numeroase fraude la alegerile din Rusia

Observatorii independenţi la alegerile parlamentare din Rusia au anunţat că există numeroase informaţii privind nereguli în procesul electoral în întreaga ţară.

2 afișări
Imaginea articolului Observatorii independenţi anunţă numeroase fraude la alegerile din Rusia

Observatorii independenţi anunţă numeroase fraude la alegerile din Rusia

Fraudele, care riscă să umbrească victoria anunţată a partidului preşedintelui Vladimir Putin, variază de la reţinerea observatorilor la oferirea de cadouri în schimbul voturilor pro-Putin.

"Un grup intitulat Tânăra Europă îi invită pe oameni să voteze pentru echipa lui Putin, pentru a lua parte la tombole cu premii", inclusiv televizoare sau frigidere, a declarat Leonid Gozman, reprezentant al partidului de opoziţie Uniunea Forţelor de Dreapta.

"Pare a fi o acţiune de masă. Oamenii vin la secţii şi întreabă unde sunt cadourile, unde este tombola? Li se spune că trebuie întâi să voteze şi abia apoi primesc cadourile", a adăugat el.

Principala sursă a plângerilor a fost organizaţia Golos, singurul observator independent la alegeri. Directorul adjunct al Golos, Grigori Melkonians, a declarat că fraudele au fost sistematice. "Nu sunt incidente izolate. Plângerile provin din toate colţurile Rusiei", a spus el.

Principalul organism occidental de monitorizare a alegerilor, ODIHR, a renunţat la misiunea în Rusia, din cauza întârzierilor în acordarea vizelor şi a altor obstacole birocratice. În urma acestei decizii, în Rusia au rămas mai puţin de 80 observatori occidentali, care ar trebui să monitorizeze cele peste 96.000 secţii de votare.

Observatorii din partea partidelor ruse, cu excepţia Rusiei Unite, au criticat modul de desfăşurare a votului. Una dintre neregulile semnalate în mai multe cazuri, inclusiv la Moscova şi Sankt Petersburg, implică transportarea unor tineri, cu autobuzul, la mai multe secţii de votare, pentru a vota de mai multe ori.

În regiuni cum este Cecenia, participarea la vot a fost neverosimil de mare. Conform agenţiei RIA Novosti, preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a afirmat că rata de participare a fost de peste 99 la sută.

Mai mulţi observatori au fost reţinuţi de poliţie la Samara, unde au fost arestaţi mai mulţi activişti ai grupului Svoboda. Şi observatorii Partidului Comunist au fost reţinuţi de poliţia din Moscova timp de şase ore, iar documentele de identitate le-au fost confiscate.

Organizaţia Golos (Vocea), care a avut circa 2.000 de observatori în 40 de regiuni, şi-a rechemat activiştii din Samara şi Krasnoiarsk, în urma presiunilor exercitate de poliţie. Liudmila Kuzmina, directorul din Samara al organizaţiei, a afirmat că a fost acuzată, cu o săptămână înaintea alegerilor, pentru utilizarea de software ilegal în birourile organizaţiei, care au şi fost închise de poliţie.

Biroul din Krasnoiarsk al Golos a fost închis după ce trei membri ai conducerii au demisionat, ca urmare a presiunilor exercitate asupra lor. "Au fost invitaţi la poliţie pentru o discuţie şi li s-a spus să se retragă până la 30 noiembrie", a declarat directorul executiv al Golos, Lilia Şibanova. "Nu am reuşit să discut cu ei, pentru a afla cu ce au fost ameninţaţi", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici