Odobescu cere predictibilitate în privinţa asistenţei financiare şi militare a UE pentru Ucraina

Ministrul de externe Luminiţa Odobescu a subliniat, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, desfăşurată luni, necesitatea predictibilităţii asistenţei financiare şi militare a UE pentru Ucraina.

347 afișări
Imaginea articolului Odobescu cere predictibilitate în privinţa asistenţei financiare şi militare a UE pentru Ucraina

Luminiţa Odobescu a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a prezentat, prin videoconferinţă, situaţia din teren şi evoluţiile interne recente.

Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa menţinerii subiectului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei ca temă prioritară pe agenda UE şi a reiterat sprijinul multidimensional pentru Ucraina, pentru atât timp cât va fi nevoie.

„De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat necesitatea predictibilităţii asistenţei financiare şi militare a UE pentru Ucraina, în linie cu deciziile Consiliului European din decembrie 2023. Ministrul român a mai evidenţiat necesitatea parcurgerii paşilor necesari pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE atât cu Ucraina, cât şi cu R. Moldova. Ministrul român de externe a exprimat sprijinul pentru Formula de Pace a Ucrainei, cu accent pe continuarea eforturilor diplomatice pentru a creşte mobilizarea susţinerii partenerilor globali. A menţionat iniţierea, la 14 ianuarie 2024, a negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securităţii, în implementarea Declaraţiei Comune G7 de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023). A precizat că este necesară continuarea presiunii asupra Rusiei, prin sancţiuni şi o comunicare strategică care să combată dezinformarea propagată de aceasta, inclusiv din perspectiva apropierii marcării a doi ani de la debutul războiului, la 24 februarie 2022”, se arată într-un comunicat al MAE:

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, dezbaterile au fost extinse, incluzând, pe lângă formatul discuţiilor la nivelul miniştrilor de externe din statele membre, discuţii informale separate cu ministrul de externe israelian şi cu cel palestinian. De asemenea, a avut loc un dejun informal cu miniştrii de externe ai Arabiei Saudite, Iordaniei, Egiptului, precum şi cu secretarul general al Ligii Statelor Arabe.

Discuţiile au vizat situaţia din Orientul Mijlociu – situaţia din Fâşia Gaza, atacurile rebelilor Houthi din Marea Roşie, tensiunile de la graniţa israeliano-libaneză, violenţele din Cisiordania.

„Oficialul român a subliniat priorităţile imediate în contextul crizei din Fâşia Gaza, respectiv continuarea asistenţei umanitare pentru populaţia civilă din Gaza, eliberarea fără precondiţii a tuturor ostaticilor, respectiv evitarea extinderii regionale a conflictului. În privinţa perspectivelor realizării unei păci durabile în regiune, ministrul Luminiţa Odobescu a apreciat că acest lucru va fi posibil doar atunci când nevoile şi aspiraţiile atât ale Israelului, cât şi ale palestinienilor vor putea fi realizate. A exprimat susţinerea pentru implicarea UE în identificarea unei soluţii politice bazate pe soluţia celor două state”, se mai arată în comunicatul MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici