Odyssey Dawn, Ellamy sau Harmattan - numele date operaţiunii militare din Libia

"Harmattan", "Ellamy" sau "Odyssey Dawn" sunt nume, uneori surprinzătoare, date operaţiunii militare din Libia, după criterii foarte diferite.

63 afișări
Imaginea articolului Odyssey Dawn, Ellamy sau Harmattan - numele date operaţiunii militare din Libia

Odyssey Dawn, Ellamy sau Harmattan - numele date operaţiunii militare din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Marea Britanie, un calculator este cel care a ales numele Ellamy ca nume al operaţiunii. "Fiecare armată (în parte) hotărăşte care sunt numele de cod" pe care le utilizează, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

În Franţa, Harmattan, numele ales pentru această operaţiune, este numele vântului deşertic Armatan, "care se formează în Sahara". Această opţiune, potrivit Ministerului francez al Apărării, "nu are o anumită semnificaţie".

"Operaţiunile sunt botezate după numele unui vânt, plante sau animale răspândite", a subliniat el. "Primul criteriu de alegere este neutralitatea, pentru a arăta că numele nu poartă nicio simbolică anume, că este vorba despre o planificare militară, ci nu de un război ideologic".

Spre exemplu, Epidot, numele programului de instruire a armatei afgane de către militarii francezi, desemnează un mineral din munţii afgani.

Americanii, care au botezat Desert Storm bătălia terestră din cadrul Războiului din Golf, în 1991 şi Enduring Freedom operaţiunea din 2001, în Afganistan, îşi asumă un vocabular bombastic şi războinic, comentează AFP, ca Odyssey Dawn.

Numele utilizat de canadieni, Operaţiune Mobilă, desemna, deja, operaţiunea de evacuare a cetăţenilor canadieni din Libia, la începutul revoltei populare din această ţară. Statul Major canadian nu a apreciat ca util să schimbe acest nume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici